Kronika 1868, 1869, 1870

P. Antonín Janoušek
Rok 1868

Tohoto roku sem opět samoten, ant vel. pan kooperátor Josef Sedláček byl stažen přede 23. prosince 1867 od slavné konsistoře, v tom největší nesnázi do Vsetína na pomoc prozatím přesazen. Toho roku 1868 bylo na tři dni ohlášeno milostivé léto a sice po smrtné neděli. Krátce před tím panovala hlavnička zvláště v obci Sukdolské. Všichni rekonvalescenti došli kvůlivá milostivému roku ku svaté zpovědi, načež jsem pro velké namáhání a z příčiny právě udané od tejto nemoci byl zachvácen. S velkou tíží sem na Květnou neděli u slavném procesí vůkol chrámu Páně uzavřel milostivý rok. V pondělí nato sem ulehl do postele a tak sem nebyl sto po celé tři měsíce k vůli přílišné slabotě, zvláště v nohou, ničeho v duchovní správě pracovati. K pomoci mojí bylť mě po celý ten čas odkázán kooperátor ze Ptení Vincenc Zdráhal, jehož horlivosti a neúnavné péči zhledu zastání tuhle zasloužené a sice pochvalné vzdávám vysvědčení. Tohoto roku sem byl v koupeli v rodném místě totiž v Slatinicích a dosti sem se tam zotavil, tak že sem již na hrubou pouť s ostatními knězi mohl spoluúčinkovat. Jak velice kněz v čas nemoci a neduživosti své na soustrast a outrpnost farníků se může spoléhati, budiž poznamenáno, že v těch třech měsících mnozí z farníků prohlásili: když pan farář nemůže pracovati, proč raději nejde do penze? Sic! Bolela mě tato poznámka!
  Po svěcení kněžstva přibyl opět vel. pán kooperátor Josef Sedláček ze Vsetína do Sukdola, jsa dříve i se mnou u veleb. pána děkana. od kohosi z farníků šeredným dopisem osočován.
 
Tohoto roku byli velice krásné a drahocenné věci pro chrám Páně zjednané a sice:

  Především z pozůstalosti Václava Millara, zahradníka čís. 36 v Sukdole, a obětavostí jeho manželky Františky.
1. Zcela pozlacené sochy Panny Marie a sv. Jana evangelisty na křížovém oltáři od Antonína Becka, řezbáře v Kroměříži zhotovené a zároveň zlacené á  80 zl. …160 zl.
2. Angel s křížem u kazatelně od toho samého ….75 zl. (Václav Millar)
3. Malý stříbrný kříž, totiž figura na menším kříži upevněná, od pozlacovače Ferdinanda Záhorského v Olomouci 12 zl. (z pokladnice kostelní)
4. Františka Millara ze Sukdola 4 evangelisty na kazatelni zhotovené od Antonína Becka á 25 zl. … 50 zl.
5. Duch svatý nad každým v paprskách se snášející od Karla Ottáhla, pasíře v Litovli á 1 zl. 50 Kr. …. 6 zl. Z b. pokladny
6. Františka Millar 2 rozety u spod kazatelně od Antonína Becka á 5 zl. ... 10 zl.
7. Ta třetí rozeta od toho samého á 5 zl. Z kostelní pokladnice.
8. Do stánku oltářního paprsky v ohni zlacené jak pro monstrance tak i pro ciborium od Karla Ottahala, z kostel. pokladnice …..10 zl.
9. Kalich s hostií na křížovém oltáři na místě šajnu za oltář ten spadlého, z kostelní poklad. zhotoven od Melnického a Karla Ottahala v ceně … 16 zl.
10. Beránek pozlacen a zhotoven od Antonína Becka, zjednán z kostelní pokladnice za 15 zl. Krásně tkané prostěradlo z perlí pod něj darovala paní revírnice ze Seči Adelaida Mahr
11. Nový pokrov s hlavami v ceně zjednán sbírkou mezi farníky v ceně 135 zl. Na tento pokrov věnovala obec:
- Sukdolská21 zl.
- Klárská 8 zl.50kr
- Jednovská 6 zl.
- Hrochovská   9 zl.
- Labutická 3 zl.
- Lipovská23 zl.
- Sečská37 zl.
Součet    108 zl.
   To ostatní se doplatilo z privátní kostelní pokladnice.
12. Čtyři svícny, a hned na to ještě dva svícny ke konduktu, sjednal Ferdinad Záhorský v Olomouci á 3 zl. 50 kr. (dobrodincové), v celku 2 zl.
13. Dvě antipendia od malíře Josefa Tunisa z Višehoře, a sice u sv. Josefa a sv. Jana Nepomuckého, á 12 zl. …24 zl.
14. U sv. Jana nepomuckého obnovil červené plátno vzadu, 1 zl 50 kr.
15. Pluviále nové od dobrodinců zjednané, pro sochu S. Salvátora tkanou bordituru zhotovila zdarma farská hospodyň Jenovéfa Haberman. Pluvial ten stojí okolo 30 zl.
16. Stříbrné prostěradlo na kazatelnici od Terezie Barták, vdovy z Lipové ... 22 zl.
17. Ze starých zlatohlavových dalmatik 2 ornáty a sice
a) jeden s tkaným prostředkem s pravými bortami zjednán od Pavla 
    Zatloukala výměníka ze Sukdola i s přídavkem z kostelní pokladnice
    v ceně 60 zl.
b) druhý ornát s červeným prostředkem v ceně 12 zl.
18. Černý pluviál zjednán z pozůstalosti Ondřeje Zatloukala, výměnkáře ze Sukdola v ceně 60 zl.
19. Černý ornát od dobrodinců darován v ceně 35 zl.
20. Červený zlatohlavový ornát z kostel. pokladnice v ceně ... 30 zl.
21. Rozličné kostelní štoly v ceně 7 zl.
22. Do zeleného ornátu nový zelený prostředek v ceně 5 zl.
23. Dva všední červené ornáty okolo 25 zl. za oba
24. Prostěradlo na kazatelnici a stolici kněžskou černé v ceně 8 zl.
25. Též prostěradlo modré damaškové 13 zl.

Úmrtní hlavy 6 kusů ku requiem daroval Josef Tunis z Višehoře, též dušičky na kříži na hřbitově.


Věci kostelní zjednané v roce 1869

1. Krásné květové prostěradlo čili tepich od Josefy Klíč, zahradnice v Seči v ceně … 68 zl.
2. Od tej samé prostěradlo tepichové na kazatelnici v ceně 8 zl.
3. Od tej samé krásnou kaditelnici z Chinového stříbra 28 zl.
4. Paní revírnice ze Seči Adelaida Mahr darovala chrámu Páně krásné bílé atlasové s perlami tkané polštáře na oltář.
5. Též tkala farská hospodyň (za mé nemoci) Jenovéfa Haberman z červené vlny s kalichami dva poštáře na oltář, okolo 12 zl. (bez práce)
6. Pro kostelní hudbu zjednaná Es trompeta v ceně 12 zl. 50 kr.
  Též pro kostelní hudbu C tinf trompeta v ceně 9 zl.
  Též pro kostelní hudbu rozličné štikle a snitve 2 zl. 10kr.
  Též pro kostelní hudbu jedny staré housle se šmytcem  2 zl.10 kr.
7. Nový fialkový pluviál od dobrodinců v ceně 45 zl.
8. Obnovena malba obrazů na chodbách a zároveň malba uvnitř chrámu Páně, jakož i přetřeny olejovou barvou veškeré brány kostelní a kříž před kostelem s nákladem okolo 30 zl. Od Františka Buchlovského. Též i křtitelnice a sakristie byla z částky od něho obnovena.
9. Almara veliká na ornáty od Vinc. Abrháma zhotovena v ceně 30 zl.


Zjednané věci pro chrám Páně v roce 1870

1. Mládencové a panny celé farnosti sobě zjednali sbírkou obraz sv. Aloisia v ceně 63 zl.
2. K tomuto obrazu zjednali mládencové a panny ze Seče 4 pozlacené a od Ferdinanda Záhořského zhotovené svícny v ceně 8 zl.
3. Barbara Marek, vdova a výměnkářka domkařka ze Seče, zjednala na křížový oltář řezbu svatého Rocha a sv. panny Barbory, obě v ceně 57 zl. 37 kr.
4. Ta sama zjednala s přídavkem z kostelní pokladnice pozlacenou od Ferdinanda Záhořského figuru vzkříšení Páně v ceně 44 zl. 74 kr.
  Poznámka: Všechny tyto tři sochy byli řezány v Tyrolsku u Insam a Prinoth v Grödeně, pošta Sv. Ulrich u Grödeně.
5. Vincenc Grulich (vulgo Kilian), zahrad. výměnkář z Hrochova, zjednal ku křtitelnicím v Jedovnicích lité železné zábradlí v ceně 20 zl., jež František Buchlofský obarvil a pozlatil v ceně 3 zl.
6. Několik dobrodinců zjednalo sochy svatých apoštolů moravských Cyrila a Metoděje v ceně 274 zl. krom dovozu, který stál z Tyrolska až do Jednova 32 zl.
A kovář za zhotovení háku 2 zl. 8 kr.dohromady 308 zl. 39 kr., k tomuto
kapitálu přispěli:
  a) Vdova Fratiška Millar ze Sukdola 100 zl.
  b) Martin Švec, zahrad. výměnkář ze Seče,100 zl.
  c) +Jan Grulich (Kilian), zahrad. z Hrochova,100 zl.
  d) Mariana Marek, hoferkyně ze Seče,  8 zl.

Rok 1870

10. květen 1870, den svatého Antonína, biskupa

  Na tento den se slavilo slavnostně uvítání soch svatých apoštolů Cyrila a Metoděje do našeho chrámu Páně. Pořádek při tom byl následující:
  Především se rozeslal oběžní list do okoličných farností toho obsahu:
 
  Drazí velebné P.T. páni sousedové, rozmilí bratři a důstojné plémě
Cyrilo Metodějské!
  Příští outerý, tj. 10. května in festo s. Antonín Ep. Conf. oslavit bude veškerá farnost naše slavnostní převezení soch svat. apoštolů moravských Cyrila a Metoděje do našeho chrámu Páně. Co jsou Arkádie kde nejsou děvy? co jsou ráje kde nejsou Evy - to jsou sebe větší slavnosti, kde nejsou kněží. Toto pomyšlení níže psaného k tomu přimělo Vás P.T. drazí sousední bratři k tejto neobyčejné církevní a spolem i národní slavnosti ve vší lásce a úctě pozvati. Přijďtéž tedy na toto vzácnou pouť k obraznému totiž uvítání oněch svatých mužů, v jejichž zastání správu stádce Kristova jste na se převzali. Dříve slaviti budeme bez odkladu před a neb punkt 12tou hodinu při možném Vašich lásek uchvátěním prvotní křesťanské a sice kněžské Agapy pak po 2 hodině vyjdeme u slavném průvodu z chrámu Páně naproti až do obce Sukdolské, kdež vozkové do 1 nejvýš do 3 hodin se mají ze sochy Svatých dostaviti. Toť prozatím všeobecný program, zvláštní pak jeho provedení bude při obědě urození. Při tom prosím P.T. velebné pány bratry aby tento oběžný list i se svými kaplany u vědomost vzali, a uvedeného pořádku předepsati sobě neobtěžovali. V Sukdole dne 4. května 1870.
  AD praesentandum
Konice - Ptení - Vícov - Stražisko - Přemyslovic - Jesenec - Brodek.

  K tomu byl P.T. pan patronátní zástupce a Kladecký v. p. farář a jeho pan kaplan zvláštním dopisem pozván. Z větší části se dostavili tito pozvaní veleb. pánové, pan patronátní zástupce Ondřej Haimman, někteří k obědu, jiní po obědě.
  V celku se sešlo 8 kněží. - O 12 hodině se obědvalo, o 2 hodině se šlo do chrámu Páně k oblékání kněžstva, kostelníků, ministrantů a.t.d. Družičky v květinách ze všech obcí počtem přes 140 byli před chrámem ze školnou mládeží a učitelstvem jakož i hudebníky rozestaveni. Před procesím podělil sem všechny družičky čtvercovým obrazem sv. apoštola Cyrila a Metoděje na památku. Nato se pokračovalo u slavném procesí do obce Sukdolské.
  Skoro ráno toho dne vyjel vel. pán kooperátor Josef Sedláček těmito sochami Svatých až do Prostějova naproti a s ním dvě čtverospřežení vozy, ku přijetí soch ve dvou bednách zabedněných.
  Krásně byly tyto sochy Svatých uvítány od farníků Ptenaských. Nejen, že se v Ohrozimě a ve Ptení všemi zvony vyzvánělo, nýbrž Ptenské banderium s hudbou a školní mládeží v čele učitelstvo jim vyšlo až ku hřbitovu za Ptení naproti, při které příležitosti pan starosta Ptenský krásnou dojímavou držel řeč. Banderium s korouhvi v počtu okolo 30 až 40 mužů i s hudbou vyprovodilo sochy Svatých až do Sukdola, odtud pak s připojením se hudby Stražiské až do Jednova, kdež rozestaveno na loučce u fary činili špalír, až procesí ku chrámu se přiblížilo.
  Tu obkličovalo banderium Ptenské, jež v odevřených bednách rozložené velebné postavy svatých apoštolů vynikající z tisícero hlav lidských. Přicházelo mě to jako v den soudný - ant právě na prvním vozu umístěn byl Sv.Cyril s knihou a křížem. Pohled ten rozkošný děsný nic není sto z mysle a paměti mé vytlačiti. Když procesí na zpáteční cestu ku chrámu bylo zastaveno, hnul se průvod ten zpívaje, Bože chválíme Tebe střídaje se s hudbou, ke kostelu procesí to se ubíralo ku povětrňáku. Přijda ke kostelu, byly sochy Svatých (mezi tím Stražiská kapela hrála píseň Cyrilo Metodějskou) z beden vyzvednuty - před chrámem do pořádku uvedeny, od mě církevně posvěceny, a na to slavně od několika sousedů na zvláště zhotovené postamenty po obou stranách hlavního oltáře odneseny a postaveny. Chrám Páně bylť tejto doby v pravým smyslu slova toho nabitý, plný. Když se dav lidu v chrámu Páně poněkud utišil, postoupil sem na vrch oltáře a držel sem tejto slavnosti přiměřenou několik minut trvající paranesku. - Po skončené paranesce vystavěl sem velebnou svátost a zanotoval „Salvus fac populum Tuum Domine“, udělil požehnání  
  Lid se rozešel a kněžstvo se vrátilo opět do fary a bylo-li veselo před slavností ve faře, bylo ještě veselejší po jejím ukončení. Tak skončil den, jehož k oslavě svatých apoštolů moravských Cyrila a Metoděje učinil nebeský Pán D.G! Druhý den na to byly sochy tyto na určená místa svá pozdviženy a upevněny. Oné hroznové třapce zhotovil Karel Ottahal v ceně 5 zl. František Buchlofský je pak ozlatil.

Dne 21.června 1870

  Na tento den se světil obraz Svatýho Aloisia, a bylť ověnčen od mládenců a družiček s hudbou a četným zástupem lidu u slavném procesí vůkol chrámu Páně třikrát na nosítkách ponášen.
  Na tento obraz, který jak svrchu podotknuto stál krom svícnu 63 zl., věnovali mládenci a panny z
obce Jednovské5 zl.3 kr.
obce Sukdolské5 zl.75 kr.
obce Klárské5 zl.10 kr.
obce Labutické4 zl. 75 kr.
obce Hrochovské7 zl. 6 kr.
obce Lipovské7 zl. 86 kr.
obce Sečské  10 zl. 9 kr.
Celkem  47 zl. 45 kr.
K tomu přispěli někteří dobrodinci 8 zl. 101 kr. součet 55. zl. 55 kr. Malba obrazu stála u Františka Tocháčka 55 zl. Rámec s násadkem a bednou u Ferdinanda Záhorského 41 zl.

Den 16. srpna 1870

  Na tento den byly svěceny sochy svatého Rocha a svaté panny Barbory na křížovém oltáři.

Den 4. října 1870

  Na tento den byl svěcený obraz smrti sv. Františka na křížovém oltáři. Obraz tento zjednal do chrámu Páně Sukdolský čtvrtláník číslo 30 Josef Zatloukal (vulgo Tomek). Malba od Františka Bzírského stála 35 zl. Rámec s násadkem od Condráda Kuhna v Olomouci 13 zl. Celkem 48 zl.
  Josef Zatloukal (vulgo Tomek) daroval chrámu Páně čtyři lokty lněného plátna na plachtu oltářní v ceně 2 zl.
  Obec Drahanovská darovala na hlavní oltář květovanou vlnou tkanou plachtu v ceně 8 zl. Ta sama obec (možná celá farnost Drahanovská) darovala bílé, z látky Lyonské zhotovené, podušky na oltář. Byly tyto podušky v čas putování tejto farnosti na den růžencové Panny Marie od dvou ministrantů na oltář offerováně. Cena neznámá. Tohoto roku se budovali 4 červené a 4 plátěné komže (rochety s dlouhými rukávy). Pro ministranty ze 4 stříbrnými lyonskými borty obroubenými kráglemi, též pro kostelníky 2 plátěné rochety 2 kráglemy to všechno v ceně 25 zl.
  Toho roku se zjednala krásná lněná a od fařské hospodyně Jenovéfy Habrman pracně tkaná plachta na hlavní oltář s malým též tkaným antipendium v ceně 12 zl.
  Toho roku se mezi hudební kostelní nástroje u pana Františka Walsche v Prostějově zakoupil velký Bombardon do F laděný v ceně 33 zl. 50 kr.
  Též zhotovil toho roku František Záhorský korunu s křížkem na vrch kazatelnice v ceně 9 zl. 20 kr.Ten sám zhotovil pozlacené zvonečky 27 kusů na víko kazatelnice v ceně 20 zl. 80 kr.
  Toho roku byli dílem vrchní chodby chrámové a při tom dolní podloubí straniva sešlé malby obnoveny, zpovědnice znovu barvou natřeny, to všechno olejovou barvou od Františka Buchlovského. Firnis barvy a.t.d. stála 29 zl.51 kr. od práce 15 zl. Sjednala se jedna lněná alba v ceně 8 zl. a kněžská rocheta lněná ku zaopatřování nemocných v ceně 3 zl. K tomu několik ručníků huberallku, korporálie a purifikatorie lněné.



>>>
Přejít na další kapitolu kroniky:
Kronika 1871