Kronika 1872, 1874 - 1890

Léta Páně 1872,   P. Antonín Janoušek

Zjednané věci a roucha léta Páně 1872

  Z pozůstalosti dne 7. května 1871 zemřelého Martina  Švec, zahradnického výměnkáře č. 19 v Seči, jakož i z pozůstalosti Josefa Koudelky, zahradníka číslo 2 na Hrochově († 22. prosince 1871), byly následující věci zbudovány:

A) Svatý Martin, biskup Turonenský, zhotoven v Tyrolsku od Insama a Prinotha (:vide sv.Cyril a Method) a štafírován od Ferdinanda Záhorskyho v Olomouci (holá řezba v ceně 54 zl. rak. čis.)

B) Svatý Florián, mučedník (ut supra), krom štafírování a outrat též za 54 zl. r. č. Oboji sochy dohromady sto čtyřicet čtyři zlatých 61 kr. rak. čis. (144 zl. 61 kr. rak. čis.)

C) Svatý Štěpán, prvomučedník, zhotoven od supra v Tyrolsku, štafírován od Fer. Záhorskýho v Olomouci

D) Svatý Vavřinec, mučedník, zhotoven od supra v Tyrolsku, štafírován od Fer. Záhorskýho v Olomouci

E) Ecce Homo, zhotoven od supra v Tyrolsku, štafírován od Fer. Záhorskýho v Olomouci

F) Železné zábradlí k soše „Ecce homo“, zhotovil kovář hrochovský František Václavík, v ceně 18 zl. rak. čis., štafíroval Fr. Buchlovský, 5 zl. rak. čis.

  Na sochu „Ecce homo“ přispěla Josefa Ostrčil z Kladek († 29.ledna 1872) 20 zl., Terezia Švecar, vdova z Jednova, 42 zl. r. č., pan mlynář z Bernova N. Šmehlík 10 zl. r. č., Josefa Koudelka, vdova na Hrochově 8 zl. r. č.
  Sochy sv. Martina, sv. Floriana, sv. Štěpána a sv. Vavřince byly slavně posvěceny na den sv. Floriána, 4 května t. r., zároveň 2 angelové při hlavním obrazu „Navštívení Panny Marie“.
  Zvláštních zásluh potažmo na tyto zbudované sochy sv. A, B, C, D sobě svojím způsobem při zaopatřování získal vel. pan kooperátor Josef Sedláček, což zde ku věčné uvedeno budiž památce.

G) Do kostelních luceren nechal v Olomouci vsadit ozdobné sklo v ceně 3 zl. 90 kr. a zároveň od F. Buchlovského nechal oštafírovat v ceně 5 zl. rak. čis.

H) Koupil v Prostějově 7 sáh modrého kamene za 4 zl. 70 kr. r. č., dohromady 32 zl. 90 kr. r. č., ku zapravení oněch mezer na dlažbě kostelní, kterýž odstraněním několika stolic povstali a celou dlažbu hanobili.

I) Paní Kristýna Procházková, vdova a bývalá učitelka v Křemenci (zpívá v Olomouci) darovala na den Narození Panny Marie chrámu Páně krásnou plachtu na oltář.

K) Koupil ve Vídni u Pana Josefa Reisnera (dědiců) krásný stříbrný kalich v ceně 120 zl. rak. čis. krom rejsování, které stálo 8 zl. r. č., tedy 128 zl. rak. čis. Na kalichu tom jest rejsováno „On legato Martini Švec Sečensis et Josephi Koudelka Hrochoviensis in usura ecclesiae Sugdolensis L. P. 1872“

L) Dva obrazy a sice Srdce Krista Pána a srdce Panny Marie malované od Františka Tocháčka v Olomouci v ceně i s rámci 60 zl. r. č., darované chrámu Páně dvěma svobodnýma děvečkama, Mariánou a Annou Burget z Lipové

M) K těmto byly zjednány dvě svítilny v ceně 12 zl. r. č.

N) Kotlíček na svěcenou vodu ze stříbra alpakového i s aspergilem v ceně 14 zl.

  Důstojný pán Antonín Janoušek zemřel svátostmi umírajících zaopatřen v pátek dne 16. ledna 1874. Pohřben za velikého účastenství v pondělí po neděli nejsladšího jména Ježíš dne 19. t. m. vdp. děkanem Vodičkou z Konice. Věrný strážce chrámu Sukdolského!
 
Dilexit,Domino decarem domus tuae et locum
Habitationis gloriae tuae.
Non perde animam eius ! ad. ps. 25,8. 9



Od roku 1874 - 1879

  Byl farářem v Sukdole
dp. Josef Stužka, bývalý kaplan v Dolanech. Za tohoto faráře obnoven hlavní oltář. Na bílo zmramorován a ozlacen. Mistr, který to dělal, však se neosvědčil. V letech 1891 byl náležitě sešlý. Příčina je také ta, že oltář je již starý a tedy oprava jakákoliv sejde.
  Radost prý se bylo dívat, jak krásně vyhlížely v těchto letech zahrádky kolem fary. Vrchní i dolní zahrádka bývaly prý samý květ. Postavil ve vrchní zahrádce besídku a cypřiš v dolní zahrádce je též od něho.
  Dvůr srovnal a zkopal ve faře a to větším dílem sám, bylť velikým milovníkem pohybu a práce.
  Ze Sukdolu stal se farářem v Zábřeze a odtud přišel v krátkém čase do Mostkovic. Zde se přičinil mnoho o zavedení nového kostelního zpěvu, jak na choru tak u lidu. Byl znamenitým zpěvákem a pianistou.
  Za p. faráře Stužku opravena též fara z venku a síň.

Od roku 1879 - 1885

  Byl farářem v Sukdole
dp. Alois Dvořák bývalý kaplan litovelský. Za tohoto faráře opatřen nový slavnostní ornát do kostela, bílý s nádhernými zlatými bortami. V letech jeho farářování vybavován pozemek kolem kostela. Dosud patřilo okolí kostela pánům a tehdá přišlo, že se může ten pozemek odkoupit. Věci se ujal kostelník F. Pejř a pozemek kolem kostela odkoupen pro osadu Jednovskou, která nyní ročně trží od kramářů za místo hezký groš.
  Též farář vynaložil mnoho na upravení fary, hlavně na vysušení bytu. V zadní světnici farářově dány kolem zdi plotny, postavena tam kamínka železná a kolem fary veden vzduchový kanál. Začaly se stavět chlévy a hospodářská stavení.
  Na věži prostřední zvon nahrazen novým. Albert Bittner koupil r. 1885 k hlavnímu oltáři dva malé lustry.

Od roku 1885 - 1890

  Byl farářem Sukdolským
dp. Josef Šmerk, kaplan z Dolan, rozený z Veselí u Mohelnice. Za něho dána do síně farské kamenná dlažba, vystaven v zadní síni kotel a dostavena hospodářská stavení: stodola, chlévy a drvárna.
  Ze Sukdola dostal se týž v červnu do Drahan, odkud přišel tamější první kaplan vp. Augustin Theodor za administrátora do Sukdola. Za tohoto administrátora přišel do Jednova nový nadučitel Filip Novotný ze Zábřežska /Cokytle/ sem přesazený a převzal varhanictví. Bývalý nadučitel Jos. Svoboda dán na odpočinek.
  Po ukončené administratuře odešel administrátor v téže vlastnosti do Bohdíkova a takřka v téže době odešel kooperátor zdejší vp. Jan Pluháček za kooperátora do Rudy Lösnits Eisenberk n/M.


>>>
Přejít na další kapitolu kroniky:
Kronika 1890 - 1899,  1. část