Kronika 1903 - 1909

  Léta Páně 1903

  Dne 21. června na třetí neděli po sv. Duchu o slavnosti Božského Srdce Páně konána v Sukdole obvyklá pouť mužů z českého děkanátu. Přítomno bylo na pět tisíc mužů a dvanáct kněží. Ku stolu Páně přistoupilo na 600 komunikantů. Kázáni k mužům měl dp. Hubert Rovnikar, Ord. Prae, z Olomouce, dopoledne kázal dp. Josef Janík, kooperátor ze Ptení, velkou mši sv. měl s celou přísluhou vldp. Zbořil Ant., místoděkan z Konice.
  Dne 28. června na čtvrtou neděli po sv. Duchu posvěcena odpoledne nová stříkačka osady Jednova. Svěcení vykonal místní farář a slavnostní řeč měl dp. Fr. Daněček, místní kooperátor.
  Dne 27. června v pondělí konány v chrámu Páně slavné zádušní služby Boží za papeže Leo XIII. za hojného účastenství farníků, školních dětí a spolků z farnosti.
  Dne 2. srpna na devátou neděli po sv. Duchu konána ve zdejším chrámu Páně
poprvé slavnost odpustková „Porciuncula“.  Za ohromného účastenství jak farníků, tak cizích poutníků a terciařů, ku stolu Páně přistoupilo přes devět set komunikantů, kázání na velikou mši sv. o odpustcích měl vldp. Dr. František Janiš c. k. univerzitní profesor z Olomouce.
  Dne 3. července v pondělí zvolen nový papež, patriarcha benátský, kardinál Sarto, a dal sobě jméno
Pius X. Slavné bohoslužby Boží, na poděkování vykonané volby, konány ve zdejším chrámu Páně v neděli 10. po sv. Duchu, tj. 9. července, kterýžto den též v Římě nový papež korunován byl.

 
1904

  Dne 27. prosince 1903 povolán byl po druhé svatou stolicí do Říma jeho kn. arcb. Milost Theodor Dr. Kohn, aby zodpovídal se ze žalob naň vložených jak od kněží, tak laiků, i vlády rakouské. Sv. stolice přezkoumavší žaloby naznala, že jeho milost jest pro arcidiecési Olomouckou nemožným, i naléhala na jeho milost, by se dobrovolně své hodnosti vzdal, což také po dlouhém váhání a nerad, vida nezbytí, učinil v Říme dne 12. března 1904, svou resignaci oznámil nejd. konsistoři následujícím listem:

  Mileným acidiecesanům pozdrav a požehnání

  Z Říma od hrobu knížat apoštolských sv. Petra a Pavla posílá vám, milení arcidiecézani, Váš velepastýř poslední s Bohem.
  Svatý Otec, viditelný náměstek Ježíše Krista na zemi , maje na zřeteli blaho katolické církve a spásu nesmrtelných duší v mé arcidiecési, přijal můj vrchnopastýřský úřad v ruce jeho složený.
  Uvolněn sice svazek, který mě jako velepastýře pojil s Vámi, než láska které, schopno jest jenom srdce velepastýřské, potrvá i nadále, a poslední vzdech a poslední úder srdce bude platiti Vám, předrazí arcidiecézané.
  Milení, Vy byli jste vždy předmětem mých modliteb, vy jím budete i nadále; v tom se nic nezmění.
  Dobrotivý Bůh nechť vám žehná a Vás opatruje, a Rodička Boží budiž naší orodovnicí u svého Syna a Spasitele našeho Ježíše Krista.
  Naposledy Vás žehnám a končím slovy, která jsem tak často opakoval ve Vašich svatyních při generálních vizitacích, totiž: Nashledanou ne-li zde na zemi, tak tam v království nebeském Amen.
Dáno v Římě 12. března 1904   † Theodor kníže arcibiskup.

  V dubnu zakoupeny pro zdejší chrám Páně z milodarů následující předměty:
 
1) Dva pulty oltářní na mešní knihu 28,- K
2) Kaditelnice z čínského stříbra 40,- K
3) Černá sametová kasule 30,- K
4) Bílá štola se zlatým lemováním 18,- K

  Dne 28. dubna povolán byl Jeho kn. nejd. pán biskup brněnský, Dr. Bauer František, nejd. apoštolským nunciem Meryde Val do Vídně k informačnímu procesu jako nastávající kníže-arcibiskup olomoucký.

  Na oslavu mariánského jubilea prohlášeného sv. Otcem Piem X. konána v chrámu Páně
májová pobožnost po celý měsíc květen.
  Dne 12. června na slavnost Božského Srdce Páně konána obvyklá pouť mužů za velkého účastenství. Přítomno bylo devět kněží a přistoupilo ke stolu Páně na 500 mužů a jinochů.
  Dne 19. června nastolen v Olomouci slavným způsobem nový kníže arcibiskup František Dr. Bauer, ve zdejším chrámu Páně zapěno na poděkování Te Deum.
  Třídenní pobožností skončeno 8. prosince „Te Deum“ milostivé léto jubilejní ku cti Neposkvrněného početí Rodičky Boží.
  Pro arcidiecézi Olomouckou jmenováni dva
noví světící biskupové, Mgr. Weinlich Jan, t. č. generální vikář, a Mgr. Wisnar Karel, t. č. kanovník olomoucký, a dne 18. prosince na biskupy posvěceni v Olomouci knížetem arcibiskupem Mgr. Františkem Bauerem za přísluhy biskupů Mgra Huyna Pavla Brněnského, a Mgra Doubravy Královehradeckého.
  Dne 20. prosince zjednán pro kostel nový fialový pluviál a křestní štola v ceně 70,- K.
  V roce 1904 započata a skončena stavba nové vodní kaple nákladem 800,- K.

 
1905

  1. 6. 1905 Paramentní spolek diecézní daroval zdejšímu kostelu nový bílý baldachýn z hedvábného brokátu v ceně 180,- K, k tomu přikoupena nová bílá štola v ceně 8,- K, nejmenovaná osoba darovala pláštík na ciborium v ceně 22,- K.
  Během roku zahájena akce na přestavbu věže a průčelí chrámu Páně a založeny za tím účelem dva fondy, jeden na přestavbu věže a průčelí, druhý na opatření soch sv. Františka z Asissi a sv. Benedikta na průčelí chrámu Páně.
  Dne 7. září 1905 večer vyhořela hospoda Josefa Dostála v Jednově, dne 18. října 1905 na Pořadí vyhořely domky Josefa Pejře, Josefa Hofmana, Františka Jelínka, dne 30. října 1905 vyhořely opět na Pořadí domky Fr. Pijáčka a Josefa Krepla, všechny tyto ohně založil zpustlý školák 10ti letý Metoděj Zatloukal z Pořadí a odsouzen do polepšovny v Brně.
  Dne 30. září 1905 přesazen zdejší zasloužilý kooperátor Frant. Daněček za kooperátora do Smržic na jeho místo dosazen dne 15. října 1905 kooperátor Alois Šilhavý.

 
1907

  Škola jednotřídní německého školského spolku, Schulverein v Labuticích, prvním lednem 1907 převzata do zemské správy.
  Při volbách zemských 1906 a říšských 1907 odevzdalo as 230 farníků své hlasy kandidátům sociálně demokratickým a as 390 hlasů kandidátům protidemokratickým.
  Dne 18. května 1907 zemřel v Seči dlouholetý a zasloužilý kostelní hospodář, pán Tomáš Grulich, rolník, který obzvláště v kapli sv. Martina velikých zásluh sobě získal. R. i. P.
  V září zemřel v Drahanovicích zasloužilý český děkan, vldp Tomáš Polách R. i. P.
  Správcem děkanátu ustanoven vldp. Antonín Zbořil, místoděkan a farář v Konici.
  V září postavil farář Karel Namyslov v bytě farářově kachlová kamna svým nákladem, obnosem 100,-K.
  Prvním lednem 1907 soukromá německá škola v Labuticích převzata na zemský školní fond.
 
 
1908

  Paní Josefa Havelková darovala na památku zemřelého syna svého Františka celý bílý ornát bohatě zlatem vyšívaný v ceně 1 400,- K.
  Pořízena nová zpovědnice nákladem 100,- K.

 
1909
 
  V lednu 1909 jmenován vysocedůstojný pán místoděkan Antonín Zbořil, farář v Konici, skutečným děkanem děkanátu českého.
  Dne 16. února 1909 udělen poutnímu chrámu Páně v Sukdole indukt velikonočního sv. přijímání od Popeleční středy včetně do svátku jména Panny Marie, a sice na pět let, t. j. až do roku 1913 včetně. Indukt zní:
 
Ab. archiepiscopali no 199
Ordinariatu Olomucensi
  Precibus dici 28. januarii 1909 no 174 annuente vigore specialis indulti reseristo S. Longregationis ponsilii de die M. h. Nobisconcessi ad quinggennium facultatem impertimur, ut Christifideles qui a feria IV. Pinerum ad festum Ssmi Nominis B. Mariae V. ecclesiam thanmatusgam et parochialem loci Sukdol adeunter ac rite confessi ibi ad S. Synaxin auedunt,praecepto Paschali satis facere valeant.
Deatimus Olomucii die 16. februarii 1909

L. S. † Franciscus mp.
Princeps Archiepiscopus.
A. R. officio parochiali Sukdolensi

  O slavnosti odpustků porciunkulových v r. 1909 bylo 2088 komunikantů a přítomno 11 kněží a kleriků mimo dva domácí kněze.



>>>
Přejít na další kapitolu kroniky:
Kronika 1910,  1. část