Léta Páně 1959

  Prostor hřbitova už nestačil pro pohřbívání, proto se letos začalo s jeho rozšířením, a sice o 1/3 směrem k Hrochovu. Farníci jednotlivých přifařených obci ochotně vypomáhali, jak muži tak i ženy i mládež, takže v tomto roce nejen že stará zeď byla rozbořena, cihly osekány a z nich byla vystavena nová, ale i cesty byly upraveny.

  ONV Litovel nepovolil církevní průvod věřících ve svatodušní pondělí z obce Lipová do Jednova. Věřící proto šli průvodem na mši sv. bez povolení.
  ONV Boskovice nepovolil Miloslavu Bartákovi z Lipové konat májové pobožnosti v kapli v Lipové s poukazem, že věřící mají možnost zúčastňovat se májových pobožností ve farním kostele. Teprve na zákrok deputace žen z Lipové májové pobožnosti v lipovské kapli byly povoleny.
  ONV Litovel průvod Božího Těla zakázal.
  Státní souhlas na Velkou i Malou pouť dán jen P. Františku Škodovi z Brodku u Konice.
  Zakoupen bílý pluviál vyšívaný strojem z Charity Olomouc za 1.316,- Kčs.

  ONV Litovel vyhlásil neděli 2. srpna za žňovou neděli, tedy neděli pracovní s možností konat bohoslužby časně ráno a pak až před večerem. Dle přípisu pana arcibiskupa Dr. Josefa Karla Matochy mají kněží udělit dispens od pracovního klidu jen tam, kde je toho nutná potřeba. Protože v naší farnosti se koná v tuto neděli slavnost „Porciunkule“, provisor musel jednat dle přípisu pana arcibiskupa. To však se nelíbilo státním orgánům z okresu, kteří v 8 hod. ráno přišli na kontrolu, zda kostel je uzavřen, zda se bohoslužby nekonají. Když jim provisor řekl, ať sami z kostela lidi vyženou a kostel uzavřou, rozčileni odešli. V 10 hod. situace vyvrcholila. Zdola přicházel poutní průvod z Protivanova a Malého Hradiska s hudbou, shora zase pohřební průvod Ferdinanda Kamenného z Brodku u Konice, zdejšího rodáka. Celkem asi 1.000 lidí. Na velkou mši svatou byl kostel přeplněný. V přítomnosti rakve s nebožtíkem byla sloužena pohřební mše sv. v černé barvě a varhaník hrál a lid zpíval „Tisíckrát pozdravujeme tebe“. Zbytek dne byl prožit v očekávání věcí příštích. V pondělí hned ráno přijel círk. tajemník Pavlíček, zabavil ohledací list z nedělního pohřbu a pozval provizora před krajskou trestní komisi na středu do Olomouce. Krajskou trestní komisi tvořili kraj. církevní tajemník Evžen Černý, vládní zmocněnec Jablonský, předseda ONV Litovel Josef Přikryl, okresní círk. tajemník Josef Pavlíček a generální vikář Josef Glogar. Provisor se hájil přípisem pana arcibiskupa. Ani generální vikář se provizora nezastal. Chtěli provisora zbavit státního souhlasu. Nakonec změnili rozhodnutí, že do roka a dne musí odejít z farnosti: Pro územní změny krajů a okresů k tomu přeložení nedošlo.
  V kostele byla zasazena nová železná okna s katedrálním sklem od fy „Výroba chrámových oken, dílna pro umělecké zpracování skla, Dolní Dvůr 156, okr. Vrchlabí" nákladem 18.714,- Kčs.
  ONV nepovolil poutní průvod z Krumsína.
  Na poutích kázali P. Hradilík, P. František Škoda, P. Josef Musil, víceděkan z Luké, P. František Vičar.
 
Sňatků   26
Pokřtěných   31
Pohřbených   21


 
Léta Páně 1960

  13. a 14. ledna bylo vydáno usnesení o přestavbě územní organizace státu. Území republiky se dělí na 10 krajů, oblastí a 108 okresů. Protože okres Litovel se ruší, připadá naše farnost pod okres Prostějov, který je v kraji Jihomoravském.
  V rámci tvoření větších celků došlo po předchozím hlasování občanů ke sloučení Suchdola, Jednova a Labutic v jednu politickou obec Suchdol. Rovněž Lipová, Hrochov a Seč se sloučily v jednu politickou obec Lipová.
  Po volbách zvoleni předsedou MNV Suchdol ředitel školy Miroslav Pospíšil a tajemníkem MNV Růžička Arnošt ze Suchdola.
  Po výzvě z ONV, aby se nahlásily zásoby všeho, co farní úřad vlastní, byly odvezeny šamotové dlaždice složené u kostela a pak i na faře, a sice 21.2. odvezeno pro OSP Litovel 4.040 kusů dlaždic, 10 x 10 cm 11.4. 3.000 kusů dlaždic odvezl Pivovar Litovel, 16.4. 700 kusů Alois Studený Rakůvka, 2.500 kusů pro budovu kyselky v Ochoze (Josef Kroutil, Cholina).
  20.5. ONV Boskovice zaslal přípis, v němž informuje všechny farní úřady, že z bezpečnostních zájmů nebudou povolovány žádné církevní průvody, že veškerý
náboženský život a jeho akce mají se soustředit do kostelů.

Sňatků   14
Pokřtěných   42
Pohřbů   15
Sv. přijímání   15.955


 
Léta Páně 1961

  Sv. Otec Jan XIII vydal 25.7.1960 nové směrnice, kterými se ruší dosavadní rubriky breviáře a misálku s platností od 1. ledna 1961.
  11. dubna zemřel ve věku 91 let po krátké nemoci zdejší penzista, veledůstojný pán P. Alois Šilhavý, arcib. rada, bývalý místo děkan Uherskohradišťský, farář Kunovický, a Suchdolský. Narodil se 24.1.1870 v Lošticích z rodiny malorolníka. Studoval na Slovanském gymnáziu v Olomouci v letech 1884 –1892, na bohoslovecké fakultě v Olomouci 1892 –1896, kdy byl vysvěcen na kněze 5.7.1892 J. M. arcibiskupem Theodorem Kohnem.
  Působil jako kaplan a později jako farář v Suchdole-Jednově 30 let. Za jeho působení zvýšena věž far. kostela a opraveno jeho průčelí v r. 1911. V Jednově byl kaplanem od 5.9.1905 do 30.8.1924, kdy odešel za faráře do Kunovic u Uh. Hradiště. V Kunovicích byl farářem do 1.7.1949, odkud se vrátil na penzi do Jednova, kde bydlel v domě staré školy č. 6. Byl pohřben 13. dubna za velké účasti věřících. Kněží bylo na pohřbu 36. Pohřební promluvu v kostele měl podle přání zesnulého P. František Vičar, kaplan z Opavy, zdejší rodák, a pohřbíval P. Jindřich Jurník, farář z Kunovic, za asistence P. Augustina Kadlčíka, děkana v Litovli.

  Výměna krytiny na kostele, která již byla sešlá (bobrovky) a opravovat se už nedala, za krytinu plechovou provedla fy Pozemní stavby Stavomontáže Olomouc v ceně 46.675,- Kčs. Rovněž byla opravena sanktusová věž, jejíž vazba už byla ztrouchnivělá. Práce provedla tesařská dílna Plumlov za obnos 3.355 Kčs.
  OCT Vioncour na 120 přihlášených žáků do náboženství určil jen 6 hod. Když provizor upozornil, že vládní nařízení dovoluje od 16 žáků 2 hod. týdně, odpověděl, že on si může stanovit počet hodin, jak uzná za vhodné.
  Metropolitní kapitula u sv. Václava v Olomouci oznámila (až 10 dní po smrti a 6 dní po pohřbu) úmrtí J. E. nejdůstojnějšího arcibiskupa ThDr a PhDr. Josefa Karla Matochy (byl od roku 1949 internován v arcib. rezidenci), který zemřel následkem srdeční mrtvice ve své rezidenci v Olomouci ve čtvrtek 2. listopadu 1961 ve 20 hod. 20 min. ve věku 73 let. Pohřeb zesnulého pana arcibiskupa se konal v pondělí dne 6. listopadu v Olomouci za malé účasti kněžstva a věřících. Requiem sloužil J. E. Dr. Robert Pobožný, biskup Rožňavský. Potom bylo vykonáno 5 absolucí podle poutí Ficale Románum. Podle svého přání zesnulý pan arcibiskup byl téhož dne odvezen do rodné obce Pitína a po vykonaných obřadech ve farním kostele, který jeho péčí byl po válce obnoven, uložen do hrobky na hřbitově pitínském. Jménem kněží a celé arcidiecéze rozloučil se se zemřelým prelát, probošt Dr. František Kubal z Kroměříže.
  Na poutích kázali: P. František Čermák, pensista z Biskupic u Jevíčka, P. Josef Musil, víceděkan z Luké, P. Augustin Kadlčík, děkan z Litovle, P. Frant. Vičar, kaplan z Opavy, zdejší rodák.
  Po provedeném sčítání lidu má ČSR 13.741.770 obyvatel.

Sňatků   17
Pokřtěných   35
Pohřbených   18
Sv. přijímání   16.000


 
Léta Páně 1962

  V roce 1962 nebylo zvláštních událostí církevně důležitých, ani se v tomto nepodnikla žádná větší oprava.
  Do vyučování řím. kat. náboženství se přihlásily téměř všechny děti až na děti učitelů, celkem 113, ovšem jen v 2 až 5. postupném ročníku. Děti navštěvující měšťanku přihlásily se do náboženství v Brodku. Pro těchto 113 dětí povolil OCT jen 6 vyučovacích hodin týdně.
  14.12. na základě směrnic o jednotném archivnictví a vzájemné dohody mezi Krajskou správou ministerstva vnitra v Olomouci a Arcibiskupskou konsistoří v Olomouci, uzavřené dne 1. března 1960, obsahující začlenění farních a děkanských archívů do operativní správy příslušných okresních archívů, odevzdal Řím. kat úřad v Suchdole a převzal okr. archiv v Prostějově dne 14. prosince do správy archivní materiál místního farního úřadu cca do roku 1945, který dle soupisu v celku obsahuje knihy od r. 1821 – 1945, celkem 63 kusů, spisy (balíky) od r. 1766 – 1945, celkem 7. Všechny archiválie byly převzaty v celkem dobrém stavu. Za Řím. kat. farní úřad Karel Hradilík, provizor, za Okresní archív v Prostějově Libuše Göbnerová, pomocná historička.
  Na poutích kázali: P. František Černošek, P. Jaroslav Hofírek, P. Josef Musil a P. Frant. Vičar.
  Místopředseda vlády Rudolf Barák ve dnech 17. až 20. května stál před senátem vyššího vojenského soudu v Praze, spolu s příslušníky ministerstva vnitra Vlastimilem Janyšem, Jiřím Ondráčkem a Jiřím Součkem. Hlavní vojenský prokurátor žaloval Rudolfa Baráka, že ve funkci ministra vnitra v letech 1960 – 1961 rozkrádal ze státních prostředků cizozemská platidla, kterých používal k soukromé potřebě své rodiny. Byl odsouzen na 15 let.
  22. října dal president Spojených států amerických John Kennedy rozkaz k blokádě Kuby. Tím vystupňováno mezinárodní napětí do takového stavu, že hrozilo vyústit ve válečný konflikt. Po odstranění a odvezení raketových ramp a raket z Kuby Sovětským svazem byla blokáda Kuby odvolána.
 
Sňatků   8
Pokřtěných   37
Pohřbených   28
Sv. přijímání   14.490


 
Léta Páně 1963

  Zima 1962 – 1963 byla jedna z nejstudenějších tohoto století. Začala sv. Martinem 1962 a tak stále pokračovala v mrazivých dnech kolem –15° až do začátku března, kdy na některých místech byly mrazy až – 30°. Sněhu bylo rovněž mnoho. Přes zaváté ploty dostávali se zajíci až do zahrad a ohlodali mnoho jabloní, zvláště v zahradách na „Pořadí“. Cesta ke hřbitovu byla zavátá až do výše 2 m závějemi. 9. března ještě pásový traktor s frézou odhrnoval sníh z hlavní cesty na hřbitově. V prvním dubnovém týdnu nastala obleva a teploty ani v noci neklesly pod bod mrazu. Léto 1963 bylo velmi horké a podzim nad normál teplý.
  K 1. lednu měla obec Suchdol s Jednovem a Labuticemi dohromady 1.034 obyvatel.

  Suchdol-Klárky   131 domů
  Jednov   78 domů
  Labutice   37 domů.

  Na letoší rok připadlo 1.100 výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu. Toto památné jubileum bylo pro nás vhodnou příležitostí, abychom si opět uvědomili, zač těmto svatým apoštolům vděčíme a jak máme svou vděčnost k nim projevit.
  17. února se četlo v kostele poselství sv. Otce Jana XXIII našim věřícím: „Když se první zasedání II. Vatikánského koncilu chýlí ke konci, je nám milé projevit naši otcovskou lásku k Československu. Naše mysl zalétá k milovaným dítkám katolické církve, za které se nepřestáváme modlit k Bohu, aby zachovávaly Boží přikázání a vytrvaly v pevné naději v dobrých skutcích a vyznání křesťanské víry. Jednotlivým diecézím v Československu, jejich duchovenstvu a věřícím, ze srdce udělujeme apoštolské požehnání jako záruku nebeských milostí!“

  3.6.1963 v 9.45 hod. zesnul v Pánu sv. Otec Jan XXIII., který moudře a s láskou řídil církev od 28.10.1958. Do hlubokého žalu, který pocítil celý katolický svět nad úmrtím nezapomenutelného velikého papeže Jana XXIII., pronikla radostná zvěst, že v pátek 21. června 1963 dopoledne bylo konkláve kardinálského sboru zvolen za viditelnou hlavu naší svaté církve římskokatolické kardinál Jan Křtitel Montini, arcibiskup milánský, který po zvolení přijal jméno Pavel VI. Nově zvolený sv. Otec narodil se 26. září 1897 v obci Concessio, diecéze Brescia, v Itálii. Na kněze byl vysvěcen 29.5.1920. Po vysvěcení studoval dále na papežské univerzitě Gregoriána v Římě a po skončení studií byl pro vynikající vlohy přijat do papežského státního sekretariátu. R. 1952 stal se zástupcem státního sekretáře. 2. prosince 1954 byl konsekrován na biskupa a jmenován milánským arcibiskupem, 15. prosince 1958 blahé paměti papež Jan XXIII. jmenoval ho kardinálem.
  V neděli 7.7.1963 byl čten pastýřský list biskupů a ordinářů ČSSR k Cyrilometodějskému jubileu 1.100 výročí jejich příchodu do naší vlasti.
  Nátěr střechy kostela provedený od fy. Pozemní stavby, národní podnik, Stavomontáže Olomouc, v ceně 3.464,- Kčs,
  Před vchod kostela položeny cementové plotny. Položeny také parkety na panum u hlavního oltáře. Provedla fy. Stolaři, lidové výrobní družstvo Moelmburk, okr. Blansko.
  Do náboženství od 2. do 5. postup ročníku se přihlásilo 133 dětí. OCT určil opět jen 6 hodin týdně.
  15.12. bylo čteno v kostele poselství k 900. jubileu obnovení moravského biskupství v Olomouci.

Sňatků   12
Pokřtěných   23
Pohřbů   28
Sv. přijímání   17.195




Zpracovali: P. Burget, R. Krajíček
Kronika 1959 - 1963