Léta Páně 1964

  16. února čteno v kostelech poselství sv. Otce, papeže Pavla VI.
Sv. Otec po ukončení II. části II. Vatikánského koncilu odevzdal našim biskupům, otcům koncilu, Eduardu Néczeyovi, Ambrozu Lazikovi, Robertu Pobožnému a Františku Tomáškovi, poselství věnované našim kněžím a věřícím. V něm ujistil náš lid o veliké lásce, jakou nás miluje a prosí božského Vykupitele, aby slavnému a jemu tak drahému lidu udělil dary nebeské milosti a křesťanské radosti a dopřál nám rozkvět a pokoj k dobru církve a k prospěchu naší vlasti.
  17. května se četlo v kostelech provolání UV-CMVKD k volbám do národních výborů, do národního shromáždění a soudce, které se budou konat 14. června 1964. Občané měli zase usnadněnou povinnost volit, že směli vložit kandidátky do urny, jak je ve volební místnosti obdrželi.
  Nátěr věže kostela provedli přes místní JZD tito klempíři: František Procházka z Jednova, Jiří Krč ze Skřípova a František Merta ze Smržic. Nátěr stál včetně barev 6.000,- Kčs.

  4. listopadu byly skáceny dvě lípy, které byly u farního schodiště zasazeny asi před 150 lety. Svými kořeny narušovaly celou stavbu farní budovy. Protože kmeny byly ztrouchnivělé a ohrožovaly střechu fary svými dlouhými větvemi, povolil MNV a lesní správa tyto stromy skácet. Skácení těchto lip provedli drvoštěpové: Alois Synek ze Suchdola, František Tylšar ze Suchdola a Stanislav Komárek z Hrochova, za asistence lesníků Miroslava Grepla z Jednova a Františka Fojtíka z Jednova, za pomocí místních lidí. Množství dřeva z těchto velikánů vysokých 28 m bylo 30 m3.
  Protože farníci z Hrochova a Lipové chodící na bohoslužby do Jednova museli se v zimě brodit závějemi cestou od hřbitova, byly zhotoveny a postaveny sněhové zábrany nad touto cestou.
  14. října byl uvolněn na vlastní žádost z funkce předsedy rady ministrů SSSR Nikita Chruščov. Místo něho zvolen Alexej Kosygin.
  Na poutích v tomto roce kázali: P. Hradilík, zdejší provizor, P. Jaroslav Hofírek., P. Josef Musil a P. František Vičar.
 
Sňatků   14
Křtů   25
Pohřbů   24
Sv. přijímání   15.875


 
Léta Páně 1965
 
  Tento rok byl významným pro náš náboženský život tím, že skončil historický počin naší svaté církve II. Vatikánský všeobecný sněm církevní. Tento církevní sněm už vydal dvě konstituce a sice 4. prosince 1963 konstituci o posvátné liturgii a 21. listopadu 1964 dogmatickou konstituci o církvi. Tato druhá se stala svým velkolepým obsahem ústředním tématem celého koncilu. Rozvíjí nauku o Kristově církvi tak hluboko a jasně, že po celá desetiletí bude usměrňovat život a práci v církvi.
  17. ledna se četlo v kostelech poselství sv. Otce Pavla VI., které odevzdal našim koncilním Otcům zúčastněným na III. zasedání druhého všeobecného církevního sněmu. Tímto poselstvím se obracel na kněze a věřící naší republiky a projevil v něm přízeň k naší vlasti a povzbudil nás k vytrvalosti ve víře a k ctnostnému křesťanskému životu.
  Sv. Otec Pavel VI. zkrátil rozhodnutím ze dne 21. listopadu 1964 dobu eucharistického půstu na 1 hod. před sv. přijímáním.
  V neděli 9. května byly nařízeny slavnostní děkovné bohoslužby, při nichž byl čten pastýřský list biskupů a ordinářů ČSSR k 20. výročí osvobození. V pondělí 10. května bylo requiem s konduktem za všechny oběti druhé světové války.

  Pro dlouhotrvající deště dala kapitulní konsistoř dispens od pracovního klidu. Ve žňové neděli 11. července byl čten pastýřský list biskupů a ordinářů o zavedení mateřské řeči do liturgie.
  1. srpna se četl v kostelech oběžník biskupů a ordinářů ČSSR o zákazu navštěvovat horu Živčákovu, farnost Turzovka, okr. Čadca, diecéze Nitranská, kde se měla zjevit Panna Maria jistému hajnému Lašutovi. Lidé přes zákaz tuto horu hojně navštěvují.
  V tomto roce začala příprava beatifikačního procesu arcibiskupa, sluhy Božího Dr. Antonína Cyrila Stojana, který zemřel v pověsti svatosti.
  V měsíci lednu byly zhotoveny a namontovány kameninové schody na ambit, které zhotovil podnik Komunálních služeb města Konice, kamenosochařství. Za schody bylo zaplaceno 8.332 Kčs.
  V měsíci září se začalo pracovat na nové omítce kostela. Práci prováděl DRUSTAV, družstevní stavební podnik z Prostějova. Osekání staré omítky provedli většinou brigádnicky farníci. Zvláště větší počet přicházel z obce Lipové. Zedníci podniku, ačkoliv byli téměř všichni z farnosti, nedodržovali pracovní dobu a jejich práce byla velmi pomalá. Byli to tito zedníci: Ladislav Šperka, jejich vedoucí, jeho bratr Inocenc Šperka, oba z Lipové, Ladislav Vičar a František Marek, oba z Jednova, Jaroslav Koudelka z Brodku u Konice a Alois Marek jako pomocný dělník. Protože jeden dělník na 5 zedníků nestačil, musel téměř denně pomáhat Arnošt Burget, kostelník, Antonín Slepánek, Alois Pejř a jiní. Vedoucí celé party Ladislav Menšík z Prostějova a sám ředitel podniku Tyl nic s nimi nepořídili.
  Chromolitová omítka byla dokončena až v roce 1966. Cena omítky kromě soklů i s vybouráním větších otvorů pro svítící ciferník, zajištění věže železnými traverzami, stála 92.939 Kčs. Celý obnos se zaplatil z darů věřících.
 
Sňatků   15
Křtů   29
Pohřbů   19
Sv. přij.   15.295

  Okresní výbor KS, ONV, Okresní výbor národní fonty v Prostějově udělil při příležitosti 20. výročí osvobození ČSR sovětskou armádou čestné uznání za obětavou práci při budování socializmu v naší vlasti těmto občanům „Velkého Suchdola“: Richard Pilař, Jednov 14, Libor Burget, Labutice č. 11, Antonín Slepánek, Jednov 61, Bohumil Grepl, Suchdol 71, Jaroslav Šustr, Jednov č. 31, Květoslava Raclová, Klárky č. 20, Arnošt Růžička, Suchdol 54, Stanislav Křižan, Suchdol, Bohumil Jelínek, Klárky 8, Václav Veselý ml., Labutice, Josef Trunda, Suchdol č. 35, Jan Pleska, Suchdol 55, Hubert Burget, Labutice 23, František Přikryl, Jednov 5.


 
Léta Páně 1966
 
  Sv. Otec Pavel VI. Apoštolskou konstitucí „Mirificus eventus“ ze dne 7.12.1965 vyhlásil mimořádné jubileum od 1. ledna do 19. května 1966, které pak prodloužil až do 8. prosince 1966, proto, aby dějinná událost v životě, církve II. Vatikánský koncil, nevymizel z naší paměti, a také proto, aby toto mimořádné jubileum připravilo srdce věřících k ochotnému plnění koncilových usnesení.
  23. ledna bylo čteno v kostelech poselství sv. Otce Pavla VI. s doprovodem biskupů a ordinářů ČSSR. Poselství je pro nás radostné a povzbuzující. Radostné proto, že zástupce Kristův vzdor velkým starostem, které má o celou církev, projevil nám tak velikou pozornost, otcovskou lásku a přízeň.
  Na 3. neděli postní 13.3. byla čtena konstituce II. Vatikánského všeobecného sněmu o posvátné liturgii. Sv. Otec při jedné příležitosti přirovnal II. Vatikánský sněm k prameni, život církve pak po koncilu k řece vytékající z tohoto pramene. Tím chtěl naznačit, že ukončením koncilu se obroda církve neskončila, ale začíná, do jaké míry se uskuteční, to záleží na nás. Neboť církev jsme my, proto čerpejme s radostí z pramene Spasitelova, posvátné liturgie, vodu živou, prýštící do života věčného.
  V prosebné dny v květnu se konala duchovní obnova, triduum s kázáním a společnou modlitbou věřících, v níž jsme děkovali Pánu Bohu za milost koncilu a jeho nařízení, aby se co nejlépe uskutečnila v životě církve a věřících.

  Předseda MNV Miloslav Grepl se odstěhoval ze Suchdola-Klárek do Prostějova. Tuto funkci předsedy převzal Vladimír Grepl, správce polesí z Jednova č. 7.
  V. r. 1966 měl velký Suchdol 977 obyvatel. Z toho Suchdol 387, Jednov 327, Labutice 130.
  19. srpna přehnala se na Konicku velká bouře s krupobitím. Největší škody vznikly v Konici na komunikacích, vodních tocích a kanalizaci. Bylo zničeno téměř úplně koupaliště (bylo děláno po nedělích) a požární nádrž. Poliklinika byla zatopena a musela být z části vyklizena. Značné škody také vznikly v našich obcích.
  Papež Pavel VI. přijal 27. dubna 1966 ve Vatikánu v soukromé audienci sovětského ministra zahraničních věcí Andreje Gromyka.
  Vatikán je nejmenší stát světa. Dle posledního sčítání žije tam 890 obyvatel a má rozlohu 0,44 km2. Z těchto 890 obyvatel je 556 státních pracovníků, z nich 60 církevních, 152 světských činitelů, 124 diplomatických zástupců Svaté stolice z cizích států a 220 strážců posvátných míst.
  Sokl kostela byl obložen kameninovými plotnami - aby vlhkost nepostupovala a vysoušela se, jsou plotny upevněny nahoře skobami ve tvaru T a dole přidrženy
cementem a dlaždicemi. Mezi plotnami a zdí je vzdušný prostor. (Antonín Burian a Lothar Štafa z Brodku u K.).
  Starý kříž před kostelem z měkkého pískovce, který se rozpadl, byl nahrazen novým žulovým. Železný korpus ze starého kříže byl dán místo rozbitého v zatáčce ve žlebu směrem k Hrochovu.
  Na pouti kázali P. Florian Coufal, děkan z Náměště na Hané, P. Jaroslav Hofírek, P. Josef Musil a P. František Vičar.
 
Sňatků   16
Křtů   14
Pohřbů   14
Sv. přij.   15.281


 
Léta Páně 1967

  Dne 30. listopadu 1966 napadl sněhový poprašek, který neroztál a doplňoval se novým. Pře vánocemi teplem a deštěm roztál. Takže vánoce byly už bez sněhu. Po vánočních svátcích se opět začal prášit sníh, ale napadla jej jen malá vrstva. Po mírné zimě s malým množstvím sněhu se už v únoru začalo oteplovat, 23. února bylo krásné slunečné počasí, odpoledne teplota vystoupila na +12°. Večer kolem 20.30 hod. se přehnala sněhová bouře a 3x zahřmělo. Úkaz jistě vzácný v zimním měsíci únoru. Jaro pak bylo chladné a suché. Květen teplý. Léto velmi teplé. Přípisem ze dne 13.3.1967 kapitulní konsistoř zrušila zákaz účastnit se tanečních zábav v adventě a v postě pod hříchem. Doba adventní a postní zůstává nadále obdobím, které mají věřící prožívat s Kristem, ochotni k dobrovolným obětem a sebezapření.
  Sv. Otec Pavel VI. vyhlásil rok 1967 za „Rok víry“ k 1900-leté památce mučednické smrti svatých apoštolů, sloupů církve sv. - Petra a Pavla. Tento rok víry začal 29.6. a sv. Otec si přál, abychom se v něm upevnili ve víře v Krista, která je drahocenným odkazem sv. Apoštolů.
  ONV, církevní odbor, dal souhlas ze dne 16.6.1967 k pořízení čtyř zvonů i konání sbírek na ten účel.

  V r. 1967 provedeno zazdění velikého okna v garáži a místo dveří zasazena nová železná vrata (v tzv. Hermanové zahradě). Vyměněna byla také okna v koupelně a prádelně a dán strop v předním bývalém chlévě.
  V únoru t. r. obíhalo v kosmickém prostoru Země nebo Slunce 287 družic, z toho 227 amerických, 25 sovětských, 4 francouzské, 2 anglické, 2 kanadské. Američtí vědci propočítali, že družice Exploer 16 má zaniknout v r. 4207, Telstar 1 v r. 7561, dalších asi 40 satelitů země vypuštěných v II. polovině 20. stol. se vrátí do atmosféry naší planety až po více než 10-tisícovém putování vesmírem, ostatní budou kroužit kolem naší zeměkoule několik století.
  Počet církevních řádů: v 95 zemích světa je v řádech katolické církve 35.712 jezuitů, 25.000 františkánů, 22.000 salesiánů, 15.000 kapucínů, 10.000 dominikánů.
  U prvního sv. přijímání bylo 34 dětí.
  Velká pouť 2.7. se velmi vydařila. Kázal premonstrát P. Josef Heřman Tyl, t. č. administrátor v Bohuslavicích u Konice. U svátostí bylo 819 věřících. Procesí ze Ptení opět po dlouhých letech přišlo s hudbou.
  Ve čtvrtek 6.7. v 10.30 hod. dopoledne se rozlomil v půli poslední a nejstarší z buků, svědek začátku poutního místa Suchdol-Jednov. Asi 400 let starý buk rozkládal své větve nad vodou kapličky a částečně i nad silnici. Viz Fotografie. Částečně poškozená vodní kaplička byla ještě do Malé pouti 9.7. opravena a zbytky stromu odklizeny.
  Malá pouť se nevydařila pro silný déšť, který trval od časných ranních hodin. Přijely jen 3 autobusy a u svátostí bylo jen 291 věřících.
  Na poutích v tomto roce kázali: P. Josef Heřman Tyl, administrátor v Bohuslavicích, P. Florian Coufal, děkan z Náměště na Hané, Jan Grulich, duchovní správce z Víceměřic, P. František Vičar, kaplan u Panny Marie v Opavě.
 
Sňatků   18
Křtů   29
Pohřbů   19
Sv. přijímání   15.412




Zpracovali: P. Burget, R. Krajíček
Kronika 1964 - 1967