Léta Páně 1971

  Dne 10. ledna čten pastýřský list: Poselství sluhy Božího Antonína Cyrila Stojana věřícímu lidu olomoucké arcidiecéze. 3. dubna totiž uplynulo 50 let od jeho posvěcení na olomouckého arcibiskupa a 22. května uplynulo 120 let od jeho narození.

 
Oprava kostela: Dne 13. dubna, hned po svátcích velikonočních, začali farníci s okopávkou vnitřku kostela. Kostel uvnitř byl až příliš sešlý a volal po nutné opravě. Začalo se sundáváním obrazů a soch. Pokud bylo místo, byly uloženy v garáži nad kostelem v zahradě a ostatní na faře. Zúčastnili se sundávání soch a obrazů tito farníci: Alois Synek z Klárek, Grepl František ze Suchdola, Burget František ze Suchdola, a hlavně kostelník Arnošt Burget. Lavice byly vyneseny před kostel a uloženy u zdi pod nepromokavou pogumovanou plachtou. Pomáhali Alois Mazáč, Jaroslav Šustr, Miloš Barták, Josef Barták, Josef Šperka, Stanislav Hofman, Josef Koudelka a Bohuslav Grepl.
  Osekávání soklů a mokrých částí zdí se pilně zúčastnili farníci ze všech přifařených obcí. Zedníci začali hned za nimi osekané části omítat. Byli to hlavně: Josef Grepl z Jednova, Marek František z Jednova, Vičar Ladislav, Josef Dostál, Závodný z Jednova a Václav Burget z Jednova, Karel Hampl z Hrochova, z Lipové Ladislav Šperka, Slávek Hofman a Liška Josef.
  20. dubna přišli elektromontéři z Okresního stavebního podniku z Prostějova vyměňovat elektrické vedení. Jejich vedoucím byl pan Zapletal.

  V pátky se odpoledne přestávalo pracovat, aby ženy mohly uklidit kostel a připravit na nedělní bohoslužby. Chodily velmi pilně ze všech přifařených obcí.
  6. a 7. května se začalo stavět lešení pro malíře. Vedoucím tesařů byl Antonín Luňáček, tesař z Hor. Štěpánova, zase vydatně pomáhali farníci, hlavně při přísunu holí, latí a desek.
  Dne 17. května přišli malíři z Litovle se svým vedoucím mistrem Vojtěchem Kadlčíkem z Komunálních služeb města Uničova. Návrhy na vymalování dělal František Sysel, akademický malíř a restaurátor z Kroměříže. Pozlacování prováděl Josef Gottwald odborný učitel z Litovle. Jeho otec Jiří Gottwald podle záznamů opravoval a pozlacoval interiér kostela v roce 1892, když jsem mu to oznamoval, byl velmi dojat a řekl, že on už je v rodině poslední, který vykonává tyto práce. Jeho syn je inženýrem na vysílačkách u Litovle.
  Obraz na stropě v presbytáři narození Páně a obrazy po stranách v lodi při klenbě renovoval František Flasar grafik a restaurátor z Červenky u Litovle.
  Obraz narození Páně v roce 1892 renovoval nějaký pan Šubrt, byl na obraze podepsán.
  Všichni se pilně snažili, aby všechny práce byly skončeny do Velké pouti a to se podařilo. Když bylo odstraněno lešení, podlaha umyta, lavice očištěny a znovu nalakovány, všechno zářilo čistotou a novostí k radosti a spokojenosti všech.
 
  Za všechny řemeslnické práce i s materiálem bylo zaplaceno:
  OSP za práce elektrikářské   43.939,- Kčs
  Za práce malířské a pozlacovačské   53.507,- Kčs
  Za práce stolářské   8.679,- Kčs
  Za nový nábytek do sakristie   17.500,- Kčs
  Mimo to farní úřad zaplatil za odpadové roury   1.250,- Kčs
  Za asfaltování vozovky kolem kostela přispěl   5.000,- Kčs
  C e l k e m   129.875,- Kčs

  Při úpravě interiéru kostela byly odstraněny některé nepěkné a přebytečné sochy a obrazy. Tak odstraněna pro duplicitu sádrová soška Pany Marie Lurdské i s Jeskyní, která již úplně byla poničena červotočem, pak oltář Božského Srdce Páně, překážející v presbytáři na pravé straně a rovněž velmi napadený červotočem.
  Sochy Cyrila a Metoděje, dříve jednotlivě umístěné po stranách hlavního oltáře, byly dány nyní spolu na levou stranu v presbytáři za kazatelnu. Provizor chtěl dát do kostela místo těchto sochy menších rozměrů, ale nikde je nemohl sehnat.
  Votivní obraz Navštívení Panny Marie od vídeňského akademického malíře Turovského asi z roku 1870, dán za oltář, protože pro jeho velikost nemohl být umístěn v presbytáři ani na jiném místě v kostele. Socha Ecce Homo, ačkoliv provrtána červotočem, byla opravena a umístěna na ambitu, rovněž sochy z oltáře Božského Srdce Páně umístěny na ambitech, ostatní obrazy, nehodící se do kostela, byly umístěny na chodbě ve faře. Také křížová cesta nebyla už dána po stranách v lodi. Byla získána křížová cesta menších rozměrů od téhož autora Františka Tocháčka z Olomouce a dána na stěny pod ambity. Za tuto křížovou cestu panu Josefu Gottwaldovi z Litovle zaplaceno 4.000,- Kčs.
  Průvod Božího Těla byl povolen. Na poutích kázali P. Jan Grulich, P. Jan Vinkler, P. Formánek, P. František Vičar.
  14.10. velmi silně hřmělo a blýskalo se.
 
Sňatků   11
Křtů   38
Pohřbů   18
Sv. přijímání   16.146


 
Léta Páně 1972

  Dne 30. ledna byl čten pastýřský list na zahájení mariánského roku,
L. P. 1972, kdy uplyne 240 let od korunovace Madony Svatokopecké a
60 let od korunovace Milostné sochy Panny Marie na posvátném Hostýně. Jako modlitba tohoto roku byla dána prosba „Vítězná ochrano Moravy, zůstaň Matkou svému lidu“.
  Brněnská diecéze osiřela. Dne 22. února zemřel brněnský biskup Dr. Karel Skoupý a 28. února byl pohřben za obrovské účasti kněží i kardinála Königa z Vídně i lidu na ústředním hřbitově. Loni slavil 25. výročí své biskupské korunovace a zároveň 60. výročí svého posvěcení na kněze. Narodil se 30. prosince 1886 v Lipůvce u Brna. Program svého episkopátu vyjádřil otec biskup Karel volbou svého biskupského znaku  - Cyrilometodějský kříž spočívající na dvou lipových ratolestech (vzpomínka na rodiště a farnost posvěcenou Cyrilometodějskou tradicí) a klíči Petrovy spolu s mečem Pavlovým (úcta k patronům brněnské katedrály), neboť si byl vědom, že je pokračovatelem soluňských bratří a že jeho činnost má být proniknuta láskou k rodné zemi a jejímu lidu.
  Kolegiální kapitula u sv. Mořice v Kroměříži vítala v sobotu 26. února ve svém kostele nově jmenované kanovníky, jimiž jsou: Vojtěch Král z Luhačovic, Eduard Hurník z Ostravy, Jindřich Weilich ze sv. Hostýna a Jan Barek děkan z Kroměříže.

  Dne 9. března přehnala se silná bouře s prudkým deštěm s hřměním a blýskáním.
  Dne 4. března byl v kostele instalován rozhlas od pracovníků Tesly z Valašského Meziříčí vedoucím Jaromírem Šubrtem v ceně 9.000,- Kčs.
  Dne 16. dubna v 11 hodin 11 minut byl postižen okres Prostějov celkem znatelným zemětřesením. Zvlášť citelné otřesy zažili obyvatelé vyšších poschodí na sídlišti v Šárce, Svobody, Olomoucké ulici a ulici Rudoarmějců. V okrese Prostějov jsou otřesy velmi řídké a už po mnoho století nedosáhla zemětřesení na Hané katastrofálních účinků.
  Dne 14. května čten pastýřský list o zavedení nových křestních obřadů, které mají být závazně zavedeny v každé farnosti od letošních velikonoc.
  Veřejný průvod Božího Těla nebyl ONV povolen, protože prý požadovaná trasa by narušila provoz na veřejných komunikacích.
  24. června v sobotu v naší farnosti bylo udělováno sv. biřmování. Biřmoval profesor Josef Vrana, kapitulní vikář, a Otakar Trtílek, kanovník, oba z Olomouce. Všech biřmovanců bylo 414 z celé farnosti.
 
Z jednotlivých obcí:
Z Jednova   76
Suchdola   105
Labutice   36
Hrochov   61
Lipová   99
Seč   37

  Dne 30. května až 2. června bylo instalováno elektrické zvonění na věži kostela. Instalaci tuto provedl Bohuslav Dědič, Hálkova 47, Brno Husovice. Zaplaceno celkem za toto dílo 11.365,- Kčs.
  Od 20. července do 20. srpna opravila a vyčistila varhany paní Charlotta Skořepová, provdaná Hauslerová. Vyplaceno jí za práci i materiál 10.000,- Kčs.
  Popis varhan: Varhany pneumatické, dvoumanuálové, rok výroby 1942. Výrobce Josef Melzer, Kutná Hora.
 
  Disposice:
 
  I. manuál: Principál 8´, Gamba 8´, Solicionál 8´, Kryt  8´, Oktáva 4´, Mixtura 2 2/3.
  II. Manuál: Principál houslový 8´, Reblina 8´, Mix celest 8´, Flétna 8´, Roh lesní 4, Kvinta 2 2/3, Flagiolet,2, Tercie 1 3/2.
 
  Pedál:
  Subbas 16´
  Oktávas 8´
  Spojky I. Pedál - II. pedál.   I. – I 16 I- I- 4 II. – II –I 4´I- 16
  1 volná kombinace : Tremolo
 
 
Sňatků   12
Křtů   37
Pohřbů   29
Sv. přijímání   17.257


 
Léta Páně 1973

  Letoší zima byla mírná, rovněž bez sněhu. Teprve v druhé polovině ledna napadlo něco sněhu. Teploty v březnu byly až 19°. 27. března se strhla silná bouře s průtrží mračen, hřměním a blýskáním, při teplotě 10°- 12°. Téměř celý duben sněžilo. 21. dubna na Bílou sobotu napadlo tolik sněhu, že silnice musely být prohrnovány a posypány solí, aby sníh nepřekážel dopravě.
  Od 5. do 18. ledna byl vydán ONV v Prostějově zákaz shromažďování pro výskyt slintavky a kulhavky. Proto se nesměly konat bohoslužby ani v neděli ani ve všední den. Při oddavkách směli být přítomni jen ženich, nevěsta, svědci a rodiče. Při pohřbu se muselo jít s mrtvolou z domu až na hřbitov.
  V neděli 4. března se souhlasem vlády byl posvěcen na biskupa v metropolitním chrámu Páně sv. Václava na biskupa Msgre Josef Vrana, kapitulní vikář a metropolitní kanovník. Světitelem byl Msgre Agostino Casaroli, arcibiskup, zástupce sv. stolce. Spolusvětiteli byli Phdr. Štěpán Trochta, biskup litoměřický, a ThDr. František Tomášek, biskup, apoštolský administrátor pražský. Jako heslo si vzal nově zvolený biskup nápis z nalezeného cínového křížku z 9. století, nalezeného v sadech u Uher. Hradiště: Vita, Lux, Victoria (Život, světlo, vítězství).

  V březnu letošího roku oznámil hamburský astronom českého původu Luboš Kohoutek objev nové komety, která po něm dostala jméno Kohoutek 73f. Písmeno f znamená, že je to letos šestá objevená kometa. Astronomové propočetli její dráhu a rychlost, užaslí zjistili totiž, že tato kometa se přiblíží slunci na vzdálenost asi 21 milionů km, tedy na pouhou čtvrtinu vzdálenosti známé Halleyovy komety. Usoudili také, že zřejmě jde o tzv. kometu panenskou, která snad nikdy nebyla v blízkosti slunce, nebo tomu tak bylo před 75.000 lety. Vypočítali také, že nejblíže nám bude v době vánočních svátků a začátkem ledna bude viditelná pouhým okem. Okamžitě se ovšem vynořily dohady a úvahy o vztahu této komety k hvězdě betlémské. Snad i ona bude takovým mimořádným nebeským poslem? Co nám přináší? Od pradávna byly komety spojovány s velkými, většinou vážnými událostmi, válkami, hladem, morem. Doufejme, že nám přinese pokojné časy, po nichž touží celý svět, a osvobození od každého útlaku a bezpráví.
  Jmenování nových sídelních kanovníků: P. Eduard Hurník, admn. Ostrava I. Byl jmenován 4. sídelním kanovníkem, ThDr. František Vymětal, admn. Veselí na Mor. 5. sídelním kanovníkem. P. Otakar Trtílek, první metropolitní kanovník byl jmenován kancléřem konsistoře. P. Bernard Přerovský byl jmenován generálním vikářem se souhlasem vždy věrné kapituly.
  30. září byl čten pastýřský list k 
50. výročí smrti moravského metropolity, olomouckého arcibiskupa, Dr. Antonína Cyrila Stojana. Zemřel 29.9.1923, bylo mu 72 let a byl 64. nástupcem na stolci Sv. Metoděje. Letos je tomu 50 let od jeho blažené smrti a od jeho pohřbu v královské kapli velehradské basiliky. Věřící vyzváni k modlitbám za jeho blahořečení.

  18. srpna
zemřel dobrý, zbožný, obětavý náš kostelník pan Arnošt Burget z Jednova č. 48, který víc jak 50 let věrně a rád konal všechny kostelnické práce. Kéž mu Bůh jeho věrné služby odplatí věčnou slávou.

  V červnu byly dány nové okapy okolo kostela a natřeny. Rovněž byl proveden nový nátěr kostelní střechy. Za všechno zaplaceno Okresnímu stavebnímu podniku v Konici 14.177,- Kčs.
  Pořízeny byly také nové lavice na ambity a sice 22 dlouhých a jedna krátká. Dostálová Jiřina ze Suchdola ušila na ně a na všechny lavice v kostele polštáře z molitanu. Mimo to bylo pořízeno 12 laviček polštářovaných pro školní mládež. Za všechny lavice i za sedadla pro kněze zaplaceno 22.000,- Kčs.
  Opraveny byly také kříže, a sice kříž u Suchdola u rozcestí silnice a kostelní cesty a kříž hlavní na hřbitově. Za kříž, pozlacení a konzervaci u Suchdola zaplaceno 1.098,- Kčs a za pozlacení a nátěr kříže na hřbitově zaplaceno 1.623,- Kčs. Na opravu těchto křížů přispěla pani Marie Šmídová ze Suchdola, které je již 92 let, částkou 2.000,- Kčs. Opravy těchto křížů provedl Josef Gottwald, odborný učitel z Litovle.
 
Sňatků   15
Křtů   42
Pohřbů   27
Sv. přij.   16.067




Zpracovali: P. Burget, R. Krajíček
Kronika 1971 - 1973

 
kostelník pan Arnošt Burget
pohřeb arcibiskupa Stojana