Léta Páně 1974

  Letošní leden byl jeden z nejteplejších v posledních 15 letech. Jeho průměrná teplota byla 10,9°. Sníh padal jen velmi zřídka a sněhový poprašek zůstával jen krátkou dobu. Rovněž únor se ukázal v historii meteorologických pozorování jako jeden z nejteplejších, denní teploty dosahovaly až 13°.
  17. března před večerem se přehnala bouře s hřměním a blýskáním. Bude-li pravdou pořekadlo: „Jak dlouho před sv. Jiřím hřmí, tak dlouho po sv. Jiřím bude zima“, máme se ještě zimy dost zakusit.
  V březnovém týdnu od 11. do 17. března chodili páni učitelé do rodin, nebo zvali rodiče do školy a přemlouvali je, aby odhlásili děti z náboženství, nebo je v příštím školním roce do náboženství nepřihlásili. Přitom rodiče zastrašovali nebo jim vyhrožovali, že budou-li jejich děti chodit do náboženství, na studie se nedostanou. Bohužel, někteří rodiče se dali postrašit a děti z náboženství odhlásili.
  Jaro si velmi přispíšilo. V polovině dubna už kvetly třešně. Na první jarní pouť 5. dubna vypomáhal P. František Škoda, děkan z Konice, P. Jaroslav Hofírek, víceděkan z Brodku u Konice, a Ladislav Dvořák, administrátor ze Ptení.

  V sobotu 6. dubna 1974
dokončil svou pozemskou pouť moravský rodák, biskup litoměřický, Štěpán kardinál Trochta. Jeho pohřeb se konal v Litoměřicích 16. dubna 1974. Pohřbu se zúčastnili 3 kardinálové, 11 biskupů a na 300 kněží.
  Koncem června a začátkem července byla opravena vodní kaplička a znovu postaven taras od kapličky až po presbytář kostela. Materiál cement a štěrkopísek dal MNV a brigádnické práce platil farní úřad. Opravu provedla hlavně mládež ze Suchdola: Pejř František, Milar Pavel a Jiří, Milar Vincenc, Václav Synek, Dosedla Stanislav, Ryšánek Miroslav, Racl Vladimír a Zatloukal František. Z občanů Valenta Oldřich, Jurka Josef, Křižan Stanislav, Synek Alois, Jelínek Josef.
  9. června čten pastýřský list o duchovních darech svatého roku 1975, který vyhlásil sv. Otec Pavel VI.
  Na poutích vypomáhali: Jan Grulich, kaplan z Konice, P. Jaroslav Hofírek, víceděkan z Brodku u Konice, na Malé pouti P. Jan Formánek, S. J., ústavní kněz z Borotína, na Porciunkuli P. František Vičar, děkan z Opavy, rodák ze Seče. Na zářijovou pouť kázal P. Jan Formánek, S. J., z Borotína.
  V sobotu 14. září bylo 40 dětí z farnosti u sv. biřmování v Prostějově. Biřmování udělil jeho excelence Msgre Josef Vrana, biskup, apoštolský administrátor z Olomouce.
 
Sňatků   21
Křtů   34
Pohřbů   22
Sv. přijímání   15.638


 
Léta Páně 1975

  Letoší zima byla pět velmi mírná, téměř bez sněhu. V dubnu a květnu byla postavena nová zeď kolem zeleninové farské zahrady. Vápencový kámen byl dovezen z kamenolomu v Lipovci. Zeď stavěli zedníci Josef Grepl z Jednova a Josef Jurka ze Suchdola. Pomáhali jim František Přikryl z Jednova, Hubert Grulich, Alois Synek ze Suchdola. Náklad na opravu činil asi 6.000,- Kčs.
  8. června bylo první sv. přijímání dětí z farnosti. Dětí bylo 34.
  Po celý měsíc květen bylo oslavováno 30. výročí osvobození ČSR. I v kostele byl čten k tomu výročí pastýřský list biskupů a ordinářů.
  27. května ve Vladislavském sále Pražského hradu byl zvolen jednomyslně prezidentem republiky generální tajemník Ústředního výboru komunistické strany Československa Gustav Husák, nar. 10.1.1913 v Důbravce, která je nyní součástí Bratislavy, z dělnické rodiny. V r. 1950 byl zbaven všech stranických a státních funkcí, v r. 1951 zatčen a v r. 1954 odsouzen. V r. 1960 byl propuštěn z vězení. V r. 1963 byl rehabilitován.

  2. srpna v 10 hod. dopoledne měl zde v našem kostele děkovnou mši svatou P. František Funk, rodák z blízké Stinavy, jehož rodiče pocházeli ze Seče a Hrochova.
  15. říjen se zapsal do dějin Olomoucké arcidiecéze. U příležitosti 25. výročí vzniku Cyrilometodějské bohoslovecké fakulty v Litoměřicích, při slavnostním shromáždění v sále biskupské rezidence, byl udělen čestný doktorát theologie Msgre Josefu Vranovi, biskupu, apoštolskému administrátoru Olomoucké arcidiecéze, a kanovníku Antonínu Veselému, ordináři Českého Těšína.
  4.11. zemřel Msgre Dr. František Dvorník, profesor Harwardské university ve Waschingtonu, bývalý profesor Karlovy university v Praze a čestný doktor několika universit, člen mnoha vědeckých společností, papežský prelát a čestný kanovník kroměřížský - nar. 19.8.1893 v Chomýži, okr. Kroměříž, a pohřben byl 11.11.1975 na hřbitově v Bílavsku, okr. Kroměříž
  17. října se dožil 70 let náš nejdůst. Otec biskup Msgre ThDr Josef Vrana. Do dalších let ať ho Bůh provází svou láskou, požehnáním.
  Na poutích pomáhali: 21. března ve svátek sedmibolestné Bl. Panny Marie P. František Škoda, děkan z Konice, P. Jaroslav Hofírek, víceděkan z Brodku u Konice, a P. Ladislav Dvořák, admin. ze Ptení.
  Na velkou pouť 6.7. vypomáhali P. Jan Grulich, kaplan z Konice, P. Jaroslav Hofírek, víceděkan z Brodku u Konice.
  Na malou pouť 13.7. P. Frant. Škoda, děkan z Konice, P. Jar. Hofírek, víceděkan.
  Na slavnost Porciunkule: P. Jan Grulich, kaplan z Konice, P. Oldřich Burda, admn. z Protivanova, a Jar. Hofírek, víceděkan z Brodku u Konice.
  Na poslední zářijové pouti 14.9. vypomáhali P. Antonín Berka, admn. z Kostelce na Hané, P. Jaroslav Hofírek, víceděkan, P. Miloslav Blažek, admn. z Laškova, který přivedl poutníky. Poutníků všeobecně ubývá, jako ubývá zbožnosti mezi lidmi. Změny obyvatelstva ve farnosti v r. 1975:

Sňatků   6
Křtů   40
Pohřbů   22
Sv. přij.   15.472


 
Léta Páně 1976

  Letošní zima vyšla opět mírná, ale dlouhá. 29. a 30. dubna byly silné mrazíky, u nás –4°, na jižní Moravě až –9°. Pak bylo větrné počasí, sucho, které uprostřed května vystřídaly silné místní srážky a krupobití. Jihomoravská krajská bilance škod na ovoci a zelenině se odhaduje na 32 milionů Kčs.
  Před 1. dubnem byl činěn veliký nátlak na jednotlivé rodiče s vyhrůžkami, že žák nebo žákyně, budou-li chodit do náboženství, se na studie nedostanou a rodiče v zaměstnání budou postiženi tím, že se jim dá horší práce s menším výdělkem. Ačkoliv naši vládní činitelé podepsali chartu lidských práv v Ženevě, v r. 1975 v Helsinkách, ačkoliv v naší ústavě v čl. 32 se říká: „Svoboda náboženství zaručena. Každý může vyznávat jakoukoliv náboženskou víru nebo být bez vyznání a provádět náboženské úkony pokud to není v rozporu ze zákonem“, užívá se vyhrůžek a násilí, aby co nejméně dětí navštěvovalo hodiny náboženství.
  V měsíci květnu bylo opraveno schodiště u farní budovy a taras ve vjezdu do zahrady nad kostelem. Opravu provedl pan Josef Grepl z Jednova, pomáhali při tom František Přikryl z Jednova a Alois Synek a Oldřich Valenta ze Suchdola, náklad činil asi 3.000 Kčs.

  Koncem června a hlavně v červenci panovala veliká vedra, ačkoliv byly očekávány deště podle předpovědi meteorologů, vedra se stále stupňovala až na 33° ve stínu, někde až na 34 – 36°, nikdy jsme nehleděli na modrou oblohu tak prosebně, jako letos. Nesnesitelná vedra měla zhoubný vliv na celou naši nervovou soustavu i na jiné nemoci. Tráva vedrem žloutla a sluncem byla spálena, listí na stromech žloutlo, šustilo a padalo jako v listopadu. Na zelenině se objevila spousta mšic, že z košťálové zeleniny téměř nic nebylo, ovocem suchem je malé a málo vyvinuté. Úroda obilí nižší asi o 1/3. Byl také vydán zákaz používání vody na zalévání z vodovodu a hasičských nádrží (rybníků) ve všech obcích farnosti. Velké vedro bylo dobré pro včelaře, medovalo zvlášť v lese. Vydatným zdrojem medné snůšky byla medovice, sladká šťáva na listech lip a jehličnatých stromů.
  10. října přečten pastýřský list apoštolského administrátora biskupa Dr. Josefa Vrany k 200. výročí povýšení olomouckého biskupství na arcibiskupství, 1777 – 1977.

  14. října přečten pastýřský list všech ordinářů ČSSR k všeobecným volbám. 20.12. bylo vzpomenuto 400 let od narození bl. Jana Sankardera. Nar. 20.12.1576 ve Skočové na Těšínsku. Největší část ostatků chová olomoucká katedrála.
  K svátkům vánočním čten pastýřský list všech biskupů a ordinářů. ČSSR.

  24. června 1976 zemřela nejstarší farnice Marie Šmídová, téměř ve věku 96 let. Byla štědrou k našemu kostelu a dala opravit kříž u Suchdola a na hřbitově.
  Na poutích vypomáhali 9. dubna v den sedmibolestné P. Marie: P. Hofírek, víceděkan z Brodku u Konice, P. Frant. Škoda, děkan z Konice a P. Oldřich Burda, z Protivanova. Na velkou pouť P. Jan Vávra, duch správce v Hrušce, Jaroslav Hofírek, víceděkan. Na Malou pouť 11.7. P. František Zlámal, arcib. rada, důchodce v Prostějově, a P. Jar. Hofírek, víceděkan. Na Porciunkuli 8/8 František Zlámal, důchodce z Prostějova, P. Jaroslav Hofírek, víceděkan z Brodku u Konice. Na poslední pouť 12.9. P. František Vičar, děkan, farář a. c. rada z Opavy, rodák ze Seče, P. Jaroslav Hofírek, víceděkan z Brodku.
  27. července byla vyvlastněna větší část parcely č. 736, farské zahrady, mezi farní stodolou a domem pana Zatloukala Václava č. 49 pro prodejnu „Jednoty“ v Jednově. Fronta prodejny 18,40 m a hloubka 19,20 m. Farní úřad obdržel za vyvlastněný pozemek i za užité stromy celkem 10.811 Kčs, které byly převedeny na běžný účet farního úřadu.
  25. prosince 1976 zemřel náhle obětavý náš kostelník Jaroslav Šustr ve věku 68 let. Převzal kostelnictví po † Arnoštu Burgetovi v r. 1973. Ať je mu Bůh za jeho věrné služby štědrým odměnitelem.
 
Sňatky   11
Křtů   29
Pohřbů   26
Sv. příjímání   15.599


 
Léta Páně 1977
 
  Zima byla velmi mírná, ale s větším množstvím sněhu, který už v polovině února následkem zvýšených teplot a vydatného deště roztál, takže konec února byl už bez sněhu. Od 5. do 25. března bylo mimořádně teplé počasí kolem 20°, v Bratislavě dokonce 25°. 28. března pak byla silná bouře s hřměním a blýskáním a hned nato ochlazení s nočními teplotami -6°, denní kolem 0°.
  Začátek dubna byl opět velmi chladný, na Bílou sobotu 9. dubna od půlnoci padal sníh a zůstával asi v 10 cm vrstvě ležet. Celý květen byl velmi chladný, i začátek června. V květnu byly mrazíky -3°, na Slovácku až – 9°, květy meruněk a broskví pomrzly. Léto bylo mírně teplé s větším počtem srážek.

  K 1. lednu čten pastýřský list našeho otce biskupa Dr. Josefa Vrany na téma hesla, která zvolil sv. Otec Pavel VI. na rok 1977 „Chceš-li mír, braň život!“.
  27. února byl opět čten pastýřský list našeho Otce biskupa k začátku doby svatopostní. Téma „Běžte s Kristem na poušť, pak jděte za ním na Kalvárii a spočiňte v jeho eucharistii“.
  2. června jmenoval sv. Otec Pavel VI. pražského biskupa Dr. Františka Tomáška kardinálem. Vláda toto jmenování vzala na vědomí (jmenování Dr. Štěpána Trochtu, biskupa litoměřického, kardinálem, vláda na vědomí nevzala).
  5. června na slavnost nejsv. Trojice bylo první svaté přijímání dětí z 2. a 3. postupného ročníku farnosti. Celkem u prvního sv. přijímání bylo 27 dětí.
  10. června byl svatořečen v Římě diecézan českobudějovický, rodák z Prachatic, Jan Nepomucký Neuman, který působil a zemřel v Americe ve Filadelfii.
  25. září čten pastýřský list k 80-tým narozeninám sv. Otce Pavla VI. Kéž na přímluvu sv. Pavla, který je jeho ochráncem a vzorem, jej Bůh posiluje chrání a dál vede v jeho nadlidské práci k větší cti a slávě Boží.
  4. prosince čten pastýřský list nejd. Otce biskupa Dr. Josefa Vány k zakončení jubilejního roku, ve kterém jsme si připomínali 200 let založení olomouckého arcibiskupství. Na poutích vypomáhali: P. František Zlámal, farář v. v. z Prostějova, P. František Škoda, děkan z Konice, P. Jaroslav Hofírek, víceděkan, P. Josef Sosík, farář v. v. v Želči, P. Oldřich Burda, farář z Protivanova, P. František Vičar, děkan z Opavy. U svátostí bylo na Velkou pouť 515, na Malou pouť 352, na slavnost Porciunkule 548 a na poslední pouť 11. září 569.
  Mnozí rodiče opět se báli přihlásit své děti do vyučování náboženství, aby proto nebyli v zaměstnání šikanováni, nebo aby jejich děti se mohly dostat na studie. V Suchdole z 2., 3. a 4. postupného ročníku se přihlásilo 15 dětí, v Lipové 14 a v Labuticích (pátá třída) 12 dětí. Pro malý počet přihlášených bylo nařízeno vyučovat jen jednu hodinu za 14 dní.

  Koncem r. 1977 onemocněl dlouholetý duchovní správce farnosti suchdolské P. Karel Hradilík, 6. listopadu 1977 měl ještě nedělní farní bohoslužby, oznamoval na celý týden, již nedosloužil. Byl převezen do prostějovské nemocnice se srdečním infarktem.
  Ve všední dny dojížděl víceděkan P. Jaroslav Hofírek, farář a kons. rada v Brodku u Konice, na neděle pak jezdil P. Ferdinand Funk, farář důchodce ze Šubířova, a poněvadž málo slyší, jezdil s ním i P. Hofírek, který zpovídal.
  Začátkem prosince onemocněl vážně i P. Ferdinad Funk. A tak v neděli byla mše sv. v 9 hodin a odpolední měl mít P. Fr. Škoda, děkan z Konice. Situaci se věnovala apoštolská administratura v Olomouci a telegramem ustanovila, aby P. Jaroslav Novobilský, administrátor v Ohrozimi a exc. ve Vícově, měl ještě Stinavu, kterou dosud spravoval P. Stanislav Dvořák ze Ptení. Ten měl se starat o Ptení a Suchdol. P. Josefu Hladišovi, administrátorovi v Šubířově (dojíždět do školy do Lipové 1 x za 14 dní) zastupování v Suchdole dovoleno nebylo.
  V této situaci nemocný kooperátor v Konici,
P. Jan Grulich, o jehož důchodu se mělo jednat v lednu 1978, na vlastní žádost chtěl zatím po dobu nemoci P. Karla Hradilíka vypomáhat v Suchdole-Jednově. Začal v neděli 18.12.1977 (výročí jeho ordinace). Během zimy se jeho zdravotní stav dost zlepšil, avšak byl nemálo překvapen zprávou, že P. Hradilík půjde do důchodu a on (P. Grulich) že má být od 1.5.1978 jmenován provizorem.
 
Sňatků   13
Křtů   37
Pohřbů   15
Sv. přijímání   14.361




Zpracovali: P. Burget, R. Krajíček
Kronika 1974 - 1977