Léta Páně 1981

  Vzhledem k tomu, že původně na tento rok plánovaná oprava farní budovy byla provedena již v r. 1980, byl tento rok bez větších oprav v kostele a na faře. Bylo toho využito k pomalé přípravě opravy varhan v r. 1982. ONV v Prostějově - círk. tajemník p. Hruban povolil na začátku roku sbírky v kostele na opravu varhan a to jedenkrát za měsíc.
  V lednu a únoru šel na lékařské vyšetření zdravotního stavu do nemocnice soused a pomocník o našich poutích
P. Jaroslav Hofírek. Jeho zdravotní stav se však stále zhoršoval a nakonec byl převezen do olomoucké fakultní nemocnice, kde 31. května 1981 zemřel. Pohřeb jeho se konal v úterý 9. června a to za neobyčejně velké účasti jak kněží, tak věřících. Kněží bylo přes 100, což je ve zdejších podmínkách překvapující. Kázal ThDr P. Vojtěch Tkadlčík, konseminarista, t. č. duchovní správce ve Skřípově u Opavy. Ač se P. Hofírek, místoděkan, narodil 5.10.1913 v Moravanech u Kyjova, výslovně ustanovil, že chce býti pohřben v Brodku u Konice. I MNV přišel na pohřeb.
  O vypravení pohřbu se nejvíce zasloužil P. Josef Hladiš, S. J. administrátor v Šubířově, kterému také připadla duchovní správa v Brodku u Konice po zemřelém P. Jaroslavu Hofírkovi.

  V tuto dobu byl administrátor suchdolský ve stavu nemocných. V pátek 22. května po mši sv. ráno musel do nemocnice, odkud se dostal 3. června spíš kvůli volbám než zdravotnímu stavu, zastupoval ho u oltáře v neděli P. Ladislav Zemánek, důchodce, bytem z Benešova u Boskovic č. 4.
  Nejvíce v tomto roce vzrušila celý svět zpráva, že ve středu dne 13. května v 17.17 hod. při zahajování generální audience na náměstí sv. Petra v Římě byl spáchán
atentát na osobu římského papeže, náměstka Kristova, Jana Pavla II.


 
Léta Páně 1982
 
  (Doplňováno provisorem farnosti asi v roce 1983
po smrti administrátora P Jana Grulicha)

 
  Zhoršující se stav administrátora P. Jana Grulicha - jeho špatný zdravotní stav vyžadoval časté zastupování cizích kněží: P. Ladislav Zemánek, v důchodě v Benešově u Boskovic, který zastupoval P. Jana Grulicha po nemocniční léčení (po úraze – zlomenině levé paže dne 4.12.1981 při cestě do školy v Suchdole) asi po dobu 3 měsíců z počátku roku. Také P. Oldřich Burda dojížděl, P. Josef Hladiš učil zbytek roku dětí v Suchdole ve škole.
  O poutích vypomáhali: P. Jan Malý, děkan z Prostějova, a P. Karel Hradilík z Loštic, bývalý duch. správce, a Jan Mrva děkan v. v. z Uhřic u Jaroměřic, P. Jan Řezáč, místoděkan prostějovský z Mostkovic, o poslední zářijové pouti prelát Dr. František Vymětal, vikář olomoucký.

 
 
Léta Páně 1983

  Od 15. března musel administrátor P. Jan Grulich do nemocnice, plicní a žaludeční potíže jej vyřadily až do velikonoc. Zastupoval P. Oldřich Burda, P. Vladimír Krejsa z Kostelce na Hané a P. děkan Ladislav Dvořák z Ptení. Před velikonočními svátky přijel otec Jan z nemocnice do domácího léčení, docházel do kostela, ale mše sv. pro lid mívali: otec Vladimír Krejsa a otec děkan Ladislav Dvořák. Ten ještě na Bílou sobotu podával otci Janu Grulichovi sv. přijímání (při obřadech na Bílou sobotu). V noci se otci Janovi přitížilo a lékařská pohotovost dala injekci. Ráno na hod Boží  velikonoční (3. dubna 1983) byl
otec Jan nalezen v lůžku mrtvý. V pátek 8. dubna v 15.00 hod. byl pohřební den otce Jana. Pohřbíval jej otec biskup Josef Vrana, kázal spolužák prelát Dr. František Vymětal z Olomouce. Bylo asi 53 kněží, plno věřících. Otec Jan je pohřben na zdejším hřbitově v kněžském hrobu. O pohřeb se postaral O. děkan Ladislav Dvořák ze Ptení a příbuzní.
  Přiložená fotografie není z jeho pohřbu, je z jednovského kostela, když otec Jan pohřbíval svoji sestru, další fotografie, snad jediná z občanského průkazu.

  Při pohřbu O. Jana Grulicha 8. dubna 1983 byl jsem já,
Josef Hladiš, pověřen zatímním vedením duchovní správy v Suchdole u Prostějova. Musely se omezit bohoslužby, ale v době nemoci O. Jana byly daleko více omezeny. Jedna nedělní mše sv., aby se mohli věřící vystřídat, byla v sobotu večer, a nedělní byla stanovena na 9 hodin ráno, dojíždí se úterý, čtvrtek, v sobotu, v neděli, každý první pátek a o slavnostech vždy.
  Do 1. září se jednalo o obsazení Suchdola samostatným administrátorem. Hlásil se o toto místo Dr. Ryška z pohraničí, ale KNV Brno nebyl schválen.
  Protože už nebylo kněží, bylo rozhodnuto, abych spravoval 4 farnosti, tedy k 1.9.1983 i Jednov. Tím se stalo, že fara je od úmrtí P. Jana Grulich neobsazena, opuštěná.
  Na slavnostech Božího Těla – Těla a krve Páně – byla mše sv. sloužena na
novém obětním stole a novém vybavení kolem oltáře, nové podium dřevěné s novým kobercem. Je to dřevěné provedení, myslím, že prozatímní řešení, aby na několik let, než bude zřízen oltář stabilní, mohla být oběť Kristova sloužena čelem k lidu, oltář je podle návrhu O. Mil. Blažka zhotoven v Kyjovicích (p. Drasík a spol.). Dokončil podium pan Růžička z Lipové.
  V neděli 15. června bylo první sv. přijímání dětí z 2. a 3. třídy v Suchdole a okolí. Bylo celkem 28 dětí, 12 chlapců a 16 děvčat. Příprava byla pro nemoc O. Jana Grulicha kratší a musela se zrychlit. Dost dětí je, ale dobrých, takže chodí i dále ku sv. svátostem. Přesto je dost těch, které bohužel dál už jen málo nebo vůbec neprojevují horlivost v účasti na svátostech. Nebyli ani zdaleka všichni z rodičů dětí u svátosti.

  Čtyři poutě byly vydařené a navštívené. Na hlavní pouti vypomáhali: O. děkan prostějovský P. Jan Malý a O. Karel Hradilík, bývalý duchovní správce. Na malé pouti: P. Malý, O. Karel Hradilík. Na pouti porciunkule: O. Jan Mrva, důchodce, bývalý děkan z Uhřic u Jaroměřic, a O. Karel Hradilík, na poslední pouti O. Libor Tomáš Pinkava, OFM cap., důchodce z Luké.
  Já administrátor jsem měl vždy v 9.30 hod, a před tím na Šubířově a potom v Brodku. Při poslední pouti už jsem musel konat odpolední bohoslužby v Brodku u Konice, jinak to nešlo. Otec prelát Vymětal se už omluvil a nepřijel.
  O nedělích před velikonocemi a vánocemi vypomáhal ve zpovědnici po celou neděli O. Jan Mrva, děkan v důchodě z Uhřic u Jaroměřic.
  O nedělích po 1. pátku přijíždívá zpovídat asi na hodinu O. Stanislav Šuránek z Přemyslovic.
  Předvelikonoční zpověď byla umožněna i po vesnicích s udílením svátosti pomazání nemocných. Bylo společné i jednotlivé předvánoční zpovídání a podávání sv. přijímání po domech.
  Na hod Boží Vánoční zpívali místní zpěváci, na sv. Štěpána hosté z Konice.
 
Sňatky   6
Křty   20, zvykají si děti křtít ve mši svaté
Pohřby   33, nejvíce za posledních 20 let, 14 mužů a 19 žen

  Návštěva bohoslužeb slušná, ale dost chybí lidí mladé a střední generace.
  Účast na svátostech: o svátcích asi 280 osob, celkem asi něco přes 10.000 u přijímání ročně.
  Dětí ve škole asi 60 v náboženství, je to dost oproti jiným, ale ani zdaleka to nejsou všechny. Dal by Pán, aby se udrželo nějaké silné jádro. Je tu několik rodin, které jsou pravidelně v kostele a občas u svátostí. Někteří přijímají po každé, Pán nám žehnej.

 
 
Rok 1984

  21. ledna 1984 namontovali za jeden den pomocí rodiny Šustrových bratři Karasovi z Prahy
nový rozhlas (i se 6 ampliony na lavicích pro málo slyšící). Mikrofony z Vídně jsou na vypínání. Je mikrofon i na kůru pro pana varhaníka. Později se přidala o pouti lavička pro komentátorku (Anežka Hamplová) a děti při májových a dětských bohoslužbách mají vlastní mikrofon.
  Dne 8.4. O. Jan Mrva zpovídal o 5. neděli postní předvelikonoční zpovídání, bylo asi 240 sv. přijímání.
  Dne 14.4. se objížděli nemocní po farnosti. Šoféroval bohoslovec Jiří Sýkora z Kroměříže (1. ročník), který vypomáhal už o Květné neděli. Večer bylo společné pomazání starších a nemocných v kostele, asi 50 osob, po domech bylo asi 30 osob.
  V neděli 6.5. byla
povodeň a záplavy v údolí pod Jednovem, v pondělí pro ucpání kanálů nad kostelem hlínou vnikla při lijáku voda do kostela. Koberce se musely dlouho sušit.
  19.5.1984 byly namontovány halogeny 1000 W svítidla od pana Karla Cigána a spol. ze Šilhéřovic.
 
  Pouti se vydařily:
  8.7. Hlavní pouť, pomáhali: O. Karel Hradilík a pan děkan Jan Malý z Olšan.
  15.7. Malá pouť, pomáhali: O. Karel Hradilík a děkan Jan Malý z Olšan, P. Jan Mrva z Uhřic.
  5.8. Porciunkule, pomáhali: Hradilík a Jan Mrva.
  Poslední pouť, adorační den, P. Karel Hradilík a O. Tomáš Libor Pinkava z Luké. Pomáhali tři bohoslovci Josef Pejř (3. roč. ) Jiří Hencl (3. roč), Jiří Sýkora (1. roč).
  O dušičkové pobožnosti zpívaly zde 4 ze školy z Prostějova (Josef Poštůlka † 3).
 
  Svatých přijímání asi až 12.000 celkem.
  Ve všední den na bohoslužbách od 30 – 50 lidí.
  V neděli asi 250 – 300 lidí na bohoslužbách, i se sobotní bohoslužbou s nedělní platností asi 400 osob. O 4. neděli adventní vypomáhal i s vánočním P. Jan Mrva.

  Přehled účasti sv. přijímání v roce 1984:
 
Nový rok   124
Únor, neděle po prvním pátku   101
O nedělích   70 – 80
Postní zpovědní neděle   220
Zelený čtvrtek   114
Velký pátek   144
Bílá sobota   166
Velikonoční neděle   204
Velikonoční pondělí   191
Velká pouť   507
Malá pouť   502
Porciunkule, pouť   478
Poslední pouť v září   350
Předvánoční zpovědní neděle   240
Večerní mše, Štědrý den   137
Hod Boží Vánoční   290
Sv. Štěpán   231
Sv. rodiny   153
Nový rok   161




Zpracovali: P. Burget, R. Krajíček
Kronika 1981 - 1984

 
P. Jan Grulich, administrátor, Suchdol u Prostějova,
od 18.12.1977 do 3.4.1983
Děvčata a chlapci po nástupu
v průvodu u oltáře ze začátku
mše sv. Doprovází je už léta
paní Krajíčková ze Suchdola
1. sv přijímání 1983
Tři ministranti Petr Zahálka, Václav Burget, Stanislav Beneš, s nimi P. Josef Hladiš
1983