Rok 1985

  24.3. byla zpovědní neděle, vypomáhal O. Jan Mrva, děkan z Uhřic u Jaroměřic, asi přes 200 svatých přijímání, 3.4. byl den nemocných - 33 osob přijalo svátosti i pomazání nemocných doma, v kostele 82 osob, podobojí sv. přijímání (per intinectionem) asi 100 osob. O velikonocích bylo u „milostí“ na Zelený čtvrtek 138, na Velký pátek 150, na Bílou sobotu 127, na Velikonoční neděli (dvě mše sv.) 268, na Velikonoční pondělí 232.
  26.5. na svatodušní svátky bylo 1. sv. přijímání dětí z Jednova, celkem 23 dětí. Děti byly přezkoušeny, u otázek dost dobře se drží, chodívají ke svátostem. Ale tato zkušenost se mění v době dospívání, stále se na vesnici zápasí s tím, že je vše hodně tradiční a proto to vítr doby odvane. Pán nás posiluj a dej nám všem vytrvalost v dobrém.

  Na velké pouti, která se kryla s celostátními velehradskými oslavami Metodějského jubilea, bylo asi 383 přijímání, vypomáhal O. Karel Hradilík, O. Tomáš Libor Pinkava, OFM cap.
  Malá pouť byla početnější, 451 sv. přijímání. Vypomáhali: O. Karel Hradilík, P. Jan Mrva, a půl jedenáctou měl O. Jan Jiříček, který se právě stěhoval z Gottwaldova do Určic.
  Na Porciunkuli vypomáhali: O. Karel Hradilík, P. Mrva, na pouti v září P. Karel Hradilík a O. Tomáš Pinkava.
  Na dušičkovou neděli zpívali z Prostějova zpěváci, čtyřhlas, mužský sbor vedený Petrem Kolářem.
  Na 4. adventní neděli byla zpovědní neděle, 290 svatých přijímání. Na Vánoce 266 sv. přijímání. Bylo asi 14.000 celkem. Ve všední den večer bývá asi 50 osob, v sobotu s nedělní platností asi 150 osob, v neděli 250 – 300 osob. Pravidelně ve čtvrtek jsou dětské bohoslužby, chodí snad polovina (30) přihlášených v náboženství (65). Trošku se zvýšil počet sv. přijímání (asi o 2.000 za rok). Do nového školního roku se trochu zvýšil počet dětí v náboženství. Děti doprovází liturgii komentářem, přímluvami u dětské bohoslužby i úvodem a adorací po sv. přijímání. Dětí u pravidelného (častého) sv. přijímání je asi 20. Farnost stále dává ještě naději a slušný obraz návštěvnosti.

 
 
Rok 1986

  16. března vypomáhal O. Jan Mrva, děkan v. v., při předvelikonočním zpovídání, účast pěkná, kolem 250 osob bylo u sv. přijímání.
  26. března bylo objíždění nemocných ve farnosti, bylo zaopatřeno svátostí nemocných přes 30 osob. V kostele bylo kolem 80 osob a asi 100 sv. přijímání pod obojím způsobem.
  Na velikonoce byl obvyklý dost vysoký počet účastníků sv. přijímání, kolem 280, ale ještě 100 – 150 osob stále nepřistupuje.
  Dětské bohoslužby byly navštíveny asi v průměru 35 dětmi každý týden, z toho asi polovina jde ke sv. přijímání. Aspoň něco se tady dosáhne.
  Hlavní pouť asi 400 sv. přijímání, vypomáhali P. Tomáš Pinkava z Luké a P. Frant Zlámal z Prostějova, na malé pouti byli P. Tomáš Pinkava z Luké, P. Frant. Zlámal z Prostějova a O. Mrva z Uhřic. Na první pouti pomáhal bohoslovec Jenda Vláčil z Prostějova, na druhé Václav Trmač z Tišnova, oba pomáhali rozdávat sv. přijímání a v lektorské službě. Děvčátka (Marta Ošlejšková a Helena Baronová) zpívala žalm k poctě Matky Boží, jinak se zpívají žalmy Olejníkovy ze všech tří cyklů.
  Pro nemoc už nejezdí vypomáhat P. Karel Hradilík z Loštic, bývalý duchovní správce farnosti, hlásí se nemoci stáří (71 let). Rovněž pan Alois Pejř, dosavadní kostelník, pro nemoc už přenechal službu panu Aloisovi Mazáčovi z Jednova. Také paní Pejřová, manželka bývalého kostelníka, už pro nemoc nestrojí kostel ani nepere. Tuto službu obětavě převzaly mladé paní Baronová a Greplová (obě za svobodna Šustrovy ze Seče, sestry).
  17.7. při večerní bohoslužbě udílel novokněžské požehnání P. Josef Pejř ze Stražiska, který tu má bohaté příbuzenstvo. Dal by Pán, aby také z této farnosti vyrostl Kristův kněz není to tak beznadějné. Poslední primice tu ale byla v roce 1947.
  Ubývá sňatků a křtů, jen pohřbů je asi stejně. Budoucnost je tedy opravdu vážná. Ať nám všem pomáhá sám milosrdný Pán.

 
 
Rok 1987

  Rok byl klidný. Nebezpečí přeložení duch. správce od státních orgánů se uklidnilo (P. Maria!). O postní a adventní předsváteční neděli vypomáhal obětavě Otec Mrva Jan z Uhřic, slavil letos 50 let kněžství. Velikonoční přijímání 280.
  Na poutích byl opět vždy P. Karel Hradilík, vždy a na všech. Na hlavní pouti vypomáhal P. Frant. Zlámal, který tu v Jednově oslavil 50 let kněžství. V Prostějově mu to nebylo možné. Na velké pouti měl polední mši sv. P. Jan Jiříček z Určic, na malé pouti vypomáhal na dvou mších P. Tomáš Pinkava, na Porciunkuli O. Jan Mrva, na poslední pouti P. Matouš Vícha z Bohuslavic.
 
  Svatá přijímání o poutích:
  Velká pouť   562
  Malá pouť   594
  Porciunkule   658
  Poslední pouť   320
  Dušičková účast u sv. přijímání   227
 
  Vánoce sv. přijímání   262

  Sňatků   5, dost málo, někteří se sezdávají v Protivanově
  Křty zvýšil se počet na   17, z toho 5 dětí z cizích farností
  Pohřbů   23, tedy vymírá se tu, z toho bylo x nezaopatřených. U společného pomazání nemocných v kostele přes 100 osob před velikonocemi
  Návštěva kostela kolem   300
  Dětí v náboženství   68
  Dětské bohoslužby asi   35, tedy větší polovina 
  Biřmovanců   82, z toho 5 hostů, biřmoval biskup Josef Vrana v Konici
 
  Otec biskup zemřel náhle v rezidenci v Olomouci dne 30.11.1987.
  Plánuje se nový mramorový oltář, návrhy ale dosud nejsou.
  Letos bylo nejvíc dětí u 1. sv. přijímání, celkem 30, 17 děvčat a 13 chlapců. Jen aby vytrvali. Někteří, snad přes polovinu, přistupují pravidelně ke sv. přijímání. Vedla je opatrovnice Anežka Hamplová z Hrochova, studuje spojovou školu (pošťáckou), která jinak doprovází bohoslužby úvody ke čtení a evangeliu. 30 dětí to je nejpočetnější sv. přijímání podle záznamové knihy prvokomunikantů od roku 1980. Ale tak je to jen větší polovina dětí ve škole. Jsou to vždy 2. a 3. třída. Proto je 1. sv. přijímání jednou za dva roky.
  Svatých přijímání i s poutěmi bylo asi 18.000, stoupá počet.
  Horolezci začali natírat střechu lodi kostela. Na podzim přerušili práci. Hodnota asi 10.000 Kčs.


 
Rok 1988
 
  Rok sedisvakance na biskupství Olomouckém. Prelát O. Vymětal, rodák z nedalekého Ladína, farnost Jesenec, má sice důvěru státu, ale ne Vatikánu. Byli jmenováni jen 2 biskupové – světící pro Prahu Dr. Ant. Liška, který zajíždí světit kněze do Olomouce, a O. Jan Lebeda. Kněží arcidiecéze dostali z Říma souhlas dispensovat všechny možné překážky, aby vůbec chod diecéze mohl jít.
  Opět pomáhal při před velikonočním a adventním zpovídání stařičký O. Jan Mrva z Uhřic. Na velikonoce bylo 353 sv. přijímání a na vánoce 285, na dušičky 166. Na poutích vypomáhal vždy obětavě P. Karel Hradilík, býv. duch. správce, na velké byl ještě Otec J. Mrva a O. Jiříček, sv. přijímání 784. Na malé pouti 10.7. opět P. Hradilík, P. Jiříček a O. Josef Fabík z Hor. Štěpánova, sv. přijímání 536. Porciunkule 7.8. opět P. Hradilík, O. Mrva a Tomáš Pinkava z Luké. Sv. přijímání 693, na poslední pouti vypomáhali O. Hradilík, P. Matouš Vícha z Bohuslavic a O. Jan Formánek, sv. přijímání 591. To bylo 2.604 sv. přijímání o 4 poutích.
 
  Sňatků 5, ale není z některých radosti, na poučení 3x a pak málo je vidět v kostele.
  Křtů 15, z toho 5 cizích
  Pohřbů 18, z toho 6 nezaopatřených svátostmi
  Sv. příjímání  21.000
  Nedělní bohoslužby 300
  Sv. přijímání v neděli100
 
  Dětí ve škole ze Suchdolské farnosti ubývá, náboženství z mladých ročníků minulý rok (Suchdol, Lipová) 42, letos 26, je to moc smutné do budoucna.
  Dětské bohoslužby jsou průměrně navštěvovány kolem 33 – 35 dětí. Biřmovance z minulého roku moc u svátostí nevidět, jsou to zřejmě veliké krize v dospívání.
  V náboženství je 63 dětí z farnosti Suchdol, kněz učí v obou farnostech i Brodku celkem 80 dětí.
 
  Větší opravy: dokončil se nátěr střechy lodi a věží, obnovily se nátěry kaplí Lipová, Seč, náklady dalších asi 20.000 korun. Pořídily se nové světelné ukazatele písňových čísel, nové telefony kůr-sakristie, náklady 3.000 Kčs. Po poslední pouti se zdvojila okna a zasklila pro uteplení, náklad 12.000,- Kčs. Celkem na opravy 42.000,- Kčs.
Ministranti. 7 recitátorek asi 10 Zpěvačky (jako schola zpívají žalmy o nedělích a svátcích).
  V červenci (9.7.) uděloval v Jednově novokněžské požehnání P. Jiří Sýkora, novokněz z Kroměříže, který tu vypomáhal někdy i několik dní v době studia bohosloví.
  Je sice pozorovat oživení náb. života (v návštěvnosti poutí, shromáždění dost samorostů), ale náboženská situace je nábožensky těžká, se státem stále to není v pořádku.
  Kupodivu přibývá bohoslovců. Už je téměř 100 bohoslovců olomouckých v semináři litoměřickém. Konečně se letos v září dostal na studium Jiří Burget z Runářova, ačkoliv se už po čtvrté hlásil a nebyl přijat zase, ale na odvolání konečně přišel souhlas. Zdá se, že jeho vztah k osobě kněze (P. J. Hladiše S. J.) byl také jednou z příčin odmítání.
  Začal s blahoslavenou Anežkou první rok desetiletí a tisícímu jubileu sv. Vojtěcha, kéž by to přineslo toužebný výsledek v celkovém oživení a svobodě.


 
Rok 1989

  Letošní 4 pouti proběhly v obvyklém pořadí, návštěvnost pěkná. Sv. přijímání asi přes 600. O první Velké pouti vypomáhali O. Karel Hradilík, býv duch. správce, P. Jan Mrva, důchodce z Uhřic, O. Jan Jiříček na polední mši svaté. O malé pouti O. Karel Hradilík, O. Jiří Sýkora, kaplan až z Opavy, O. Jan Jiříček. Na pouti Porciunkule O. Hradilík, O. Mrva, O. Tomáš Pinkava. Na poslední pouti O. Hradilík, P. Jan Formánek, S. J., z Mendryky u Litomyšle, O. T. Pinkava.
  Při předvelikonoční zpovědní neděli a předvánoční vypomáhal vždy O. Jan Mrva z Uhřic.
  Probíhá rok víry, při sobotních mších sv. večer s nedělní platností byla vždy promluva o víře, v neděli nová homilie na evangelium.
  6.7. zde uděloval novokněžské požehnání O. Jan Vláčil z Prostějova.
  Nové dveře, slíbené už roky, stále nedodali stolaři z Konice.
  Jsou už nové návrhy od mistra Ludvíka Kolky z Brna na mramorový oltář, ale rozpracování a prokreslení dlažby a ambonu není stále hotové a všichni dotazovaní se nakonec vymlouvali. Jsou jen nová sedila, pro kněze, koncelebranty a ministranty, vydání 8.000,- Kčs.
  17.10. byl uveden do služby podávání sv. přijímání p. Ladislav Ošlejšek. Je to k urychlení sv. přijímání, kterého je už 24.000 ročně.
  Varhaník p. Jan Pekr utrpěl malou mozkovou příhodu, co bude dál, je nejisté.
  4. června 1989 bylo v Jednově 1. sv. přijímání dětí ze 3. a 2. třídy v Suchdole, 10 děvčat a 10 chlapců. Klesá počet dětí, protože jejich rodiče jsou méně věřící. Jen aby vytrvaly v dobrém a pěkném křesťanském životě, který začínají.

  U společného pomazání nemocných 121 osob v kostele, po domech 19, 140 osob u sv. přijímání pod obojí způsobem ve sv. týdnu před velikonocemi.
  Obnoven automat. systém zvonění nastavováním zarážek p. Ladislavem Šustrem a Lad. Ošlejškem.
  Dětí v náboženství přibylo, 13 dětí. V obou farnostech (i s Brodkem) se vyučuje letos 90 dětí. Z Jednovské farnosti 73.
  Dětská bohoslužba bývá tu 33 –35 dětí pravidelně. Více než 50 dětí bývá odměněno za to, že přijdou na víc než polovinu dětských bohoslužeb. V kostele bývá mikulášská nadílka, s dárky přes 1.000 Kčs.
  Oznámeno 26. července jmenování Dr. Fr. Vaňáka novým biskupem, apoštol. administrátorem. Svěcen byl za veliké účasti 26.8. v Olomouci.
  Po 17. listopadu, po neděli svatořečení blahoslavené Anežky České, kde bylo 10.000 návštěvníků z ČSSR (z farnosti nikdo), došlo k „sametové“ pokojné revoluci, byla smetena lidovým hnutím vláda jedné strany KSČ. Po 40 letech svoboda, Bohu díky! Farnost Suchdol má solidní lidi pracující v obci v Občanském fóru, zdá se, že už bude jinak, svobodněji, dal by nám to všem Pán.
  Prezident V. Havel byl po zvolení v katedrále sv. Víta, aby Bohu poděkoval slavným Te deum, už byly i první přenosy v televizi a rozhlasu z chrámů. Bohu díky.
 
Křtů   11
Pohřbů   18, farnost přece jen vymírá, to je výstražné.
Sňatek   1 (je málo mladých hluboké víry)
Sv. přijímání o vánocích   369, o sv. Štěpánu   307




Zpracovali: P. Burget, R. Krajíček
Kronika 1985 - 1989

 
Rok Počet křtů U 1. sv. přijímání Přihl. v nabožen ství
1977 37 14 10
1978 41 16 15
1979 29 6 6
1980 21 půjdou za rok 5
Náboženská situace dětí
Vidět jak málo jsme si lidé vědomi povinnosti vést pokřtěné děti k Bohu i dále ve škole a životě. Z minulého roku odpadlo 9 dětí, které ještě chodily, ale ještě nevyšly
7. třídu, kdy úředně končí náboženská výuka dětí na školách.
1. sv přijímání 1985
1. sv přijímání 1987
1. sv přijímání 1989
Ministranti při 1. sv. přijímání:
Jiří Zahálka, Mirek Pejř, Jarek Baron, Ladík Ošlejšek, Milan Zatloukal, Ladík Šustr, Zbyněk Ošlejšek. Přibyl
k nim ještě letos Milan Zahálka.
Devět chlapců u sv. přijímání od nás,  jeden až z Olšan
od otce děkana Jana Malého.