S dvanáctou tříkrálovou koledou (pořádá Charita, u nás se sídlem v Konici), kdy děti v převlečení tří mudrců, za doprovodu dospělého navštěvují domy se zpěvem, požehnáním K+M+B+2012 a kasičkou) přichází tuhá zima s mrazy -25°C a nižšími, trvá do poloviny února. V silné vánici se dokonce silnice směr Labutice - Brodek stává neprůjezdnou, lidé uvízli v autech i v autobuse. I děti se dočkaly: jeden den nejely autobusy, nemusely do školy.
  V letošním roce se v našem kostele uskutečnily dva vánoční koncerty. Tím prvním, 8. ledna, bylo vystoupení scholy z Pozlovic, z bývalého působiště našeho kněze. Děti a mladí svým zpěvem prozářili srdce všech přítomných a přinesli radost.
  Na Hromnice bylo otcem Ondřejem naší farnosti představeno sedm dětí, které letos poprvé přijmou Pána Ježíše. Děti dostaly svíce, které potom zapalovaly u oltáře, když byly na mši svaté.
  Přibyli nám přímluvci v nebi; a to P. Miroslav Macháček SDB a P. Josef Crla. Otec Macháček zemřel 9. března. Poslední rok a půl žil ve svém bytě v Ostravě - Porubě, od října loňského roku v Domově Slunečnice a poslední tři dny v porubské nemocnici. V roce 1993 sepsal svůj životopis, který zakončil slovy: „Jsem přesvědčen, že jsem nežil nadarmo, že celý zbytek svého života jsem povinen za tak krásně prožitý a zakončený život být vděčný Pánu Bohu a všem těm, s nimiž jsem se kdy v životě setkal, protože všichni byli ke mně tak dobrými a pro mě vzácnými jako sám Don Bosco.“
  Na pohřeb byl vypraven z naší a brodecké farnosti autobus.
  Zpráva o úmrtí otce Josefa nás překvapila v pátek 11. května, jeho však nezaskočila. Jak potom na pohřbu vyprávěl v kázání jeho spolužák Mons. Vojtěch Šíma: „Otec Josef se ráno připravoval do nemocnice, oblékl se do kleriky, udělal ranní hygienu, ale rovněž si nechal zavolat kněze, přijal svátosti, ulehl do postele a zemřel.“  Jak se zpívá v písničce, kterou měl náš kněz rád: „nic nežádáme jenom to samé, aby nás Pán Bůh miloval, hříchy odpustil, nebe dal“…, na shledanou v nebi!
  Desátého června nastává velký den – první svaté přijímání pro tyto prvokomunikanty: Hamplovou Lucii (z Lipové), sourozence Kovářovy: Lucii a Mojmíra, Grepla Zbyňka (všichni z Jednova), Ošlejška Adama (ze Skřípova), Zahálku Jakuba (z Labutic), Zatloukala Josefa (ze Suchdola). Na lavičky před oltářem s nimi usedají i jejich rodiče. Je to zároveň den díků za přípravu, za vedení těchto dětí, za modlitby otci Ondřejovi.
  Společenství menších dětí (3-6let) pod vedením Ludmily Pospíšilové (z Jednova) a Kateřiny Dostálové (ze Suchdola) si dává název „LUCIÁNCI“. Mezi Jednovem a Suchdolem – u vodárny Pavel Koutný (ze Suchdola) vytipuje místo pro studánku. Vzniká nápad, který se za přispění ostatních mužů ze Suchdola, Jednova, Labutic realizuje. Studánka je vyčištěna, samozřejmě při odklízení větví pomáhají právě Luciánci, a ti ji 7. června symbolicky otvírají. Doprovázejí je rodiče, prarodiče a nechybí pan farář. Studánka bohužel zatím nemá pitnou vodu. Snad v příštím roce se ji podaří natolik vyčistit, aby voda splňovala hygienické předpisy.
  Bohoslovec Michal Zahálka *1981 (z Jednova) přijímá 16. června z rukou světícího biskupa Josefa Hrdličky v katedrále sv. Václava v Olomouci jáhenské svěcení. Na tuto mši svatou ho doprovázíme, je vypraven autobus a mnoho farníků jede i osobními auty. Letos jsou vysvěceni pro Arcidiecézi olomouckou dva jáhni, kromě Michala ještě Ladislav Sovadina *1967 z farnosti Holešov. Michal je ustanoven jáhnem v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Po slavnostní mši svaté je možnost setkat se, pozdravit se s kněžími, kteří u nás působili, s P. Josefem Glogarem, a zvláště pak s P. Josefem Hladišem, jehož působištěm je vzdálený Kolín. Slavnosti se zúčastnil i náš poslední novokněz (1999) a rodák P. Jiří Ševčík.
  Poutě probíhají v obvyklém sledu. 1. května se za slunečného počasí uskutečnila již 22. pouť dětí k Panně Marii, děti připutovaly se svými kněžími převážně z konického děkanátu. Po mši svaté následovaly hry na hřišti. Tento den byl zakončen májovou pobožností. O pouti ke Svátku Narození Panny Marie byl hlavním kazatelem P. Adam Rucki, bývalý spirituál Kněžského semináře v Olomouci, v současnosti biskupský vikář pro péči o duchovní povolání z Ostravy - Mariánských Hor. Na mysliveckou mši svatou 27. 10. do našeho kostela vyzdobeného mysliveckými trofejemi přijel jako hlavní celebrant P. Jiří Kopřiva, sám také myslivec.
  Na Mariánské zahradě se při mších svatých vystřídali u oltáře blízcí kněží, známí či spolužáci našeho pana faráře: 25. 10. sloužil mši svatou P. Tomáš Klíč (Senice na Hané), tzv. dušičkovou. Počasí již nebylo příznivé pro pobyt venku, po mši svaté v kostele následoval průvod na zahradu, rozžetí svíček za naše zemřelé u Panny Marie a desátek růžence. 25. 9. nás již poněkolikáté navštívil Mons. Vojtěch Šíma t.č. z Kroměříže a sloužil mši svatou. Srpnovou mši svatou celebroval P. Marcel Javora z Vysočan (asistent výuky liturgického zpěvu na CMTF UP), se kterým jsme měli možnost po mši svaté chválit Matku Boží zpívanými Loretánskými litaniemi v jeho podání. Na květnovou mši svatou přijal pozvání P. Jan Lisowski.
  Prázdniny prožívají menší děti od 21. 7. do 28. 7. na táboře v Bukovině v indiánském stylu. Mládež od 30.7. do 5.8. na putovním táboře ve Ztracence. Na návštěvu za dětmi přijíždí a mši svatou jim slouží otec Ondřej. Za mladými přijel P. Josef Glogar. Jedny z posledních prázdnin s oběma výpravami tráví i jáhen Michal.
   Letošní rok je Jubilejním rokem pro Svatý Hostýn. Připomíná si 100. výročí korunovace milostné sochy Panny Marie Svatohostýnské. Oslavy vyvrcholily 18. srpna mší svatou na novém venkovním oltáři za přítomnosti středoevropských biskupů. Konický a svitavský děkanát mohl na tomto poutním místě prosit, děkovat, modlit se křížovou cestu či růženec se svými kněžími v sobotu 1. září. Putovali jsme autobusem společně s brodeckými a šubířovskými farníky. Hostýn nás svým podzimním počasím - podzimním oparem a poprchováním - neodradil od dobré nálady. Mši svatou za obnovu našich rodin, za kněžská a řeholní povolání celebroval otec arcibiskup Mons. Jan Graubner.
  Školní rok začíná pro děti mší svatou 3. září v šest hodin ráno. Kněžské požehnání dostávají nejen ony, ale i jejich aktovky a pomůcky. Pokračují mše svaté pro děti stejně jako vloni, i ty rorátní s ranním vstáváním. V prosinci začíná mládeži i několika dospělým příprava na biřmování.
  11. října vyhlásil papež Benedikt XVI. Rok víry. Jak prohlásil, měli bychom znovu objevit cestu víry a s novou intenzitou ukazovat radost a nadšení ze setkání s Kristem. Jeho začátek byl stanoven k 50. výročí zahájení II. vatikánského koncilu a potrvá do Slavnosti Krista Krále, do 24. listopadu 2013. Posledním rokem – Rokem eucharistie, se připravujeme na cyrilometodějské jubileum, v roce 2013 uplyne 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.
  Po velikých tahanicích byly v poslanecké sněmovně 8. listopadu schváleny církevní restituce - navrácení majetku zabaveného (znárodněného) komunisty po Únoru 1948. Církve by měly dostat majetek v hodnotě 75 miliard korun, za nemovitosti v držení krajů, obcí apod. by měly dostat finanční náhradu 59 miliard korun v průběhu 30 let.
  Vánoce jako každoročně obohatili svým zpěvem naši zpěváci, tentokrát nastudovali Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Jak již bylo na začátku zmíněno; druhým vánočním koncertem bylo 30. 12. vystoupení skupiny Adorare a Delfínů ze Šťudlova u Valašských Klobouk, opět z bývalého působiště našeho kněze. Mladí předvedli i vlastní tvorbu, mají za sebou již vydání dvou CD. Třetí CD připravují.

Statistika:
6 křtů,
7 dětí u 1. svatého přijímání,
44 udělených svátostí pomazání nemocných,
14 pohřbů

Zpracovali: Anežka Hamplová, RK
P. Ondřej Horáček
Kronika 2012

 
P. Josef Crla - pohřeb
19. května 2012
1. sv. přijímání 2012
Jáhenské svěcení, Olomouc, 2012
Vánoční koncert