Kronika 2020

P. Ondřej Horáček
   Na vánočním koncertě v kostele 5. ledna vystoupil dechový multižánrový orchestr Kunštát, pod vedením Pavla Göpferta.

   V Tříkrálové sbírce děti vykoledovaly pro pomoc potřebným Charitě Konice 58 534 Kč. Ve vesnicích Obce Suchdol 25 254 Kč, ve vesnicích Obce Lipová 33 280 Kč.

   Popeleční středou 26. února jsme vstoupili do postního období, lidé si mohli v  kostele vyzvednout papírové pokladničky k Postní almužně. Po Velikonocích byly odevzdány Charitě, darovali jsme 3 222 Kč.

   Ve spojitosti s
pandemií koronaviru SARS-CoV-2 vyhlásila vláda ČR 18. března stav nouze. 30. ledna bylo potvrzeno 7 711 případů v 18 státech světa. Na českém území byly první tři případy potvrzeny 1. března. Od 11. března byly zavřeny školy. Z 15. na 16. března byly uzavřeny státní hranice. Od 19. března byla vyhlášena povinnost mimo bydliště zakrývat si ústa a nos rouškou či šátkem. Bohoslužby se mohly konat do počtu 30 osob. Od 4. neděle postní 22. března sloužili kněží mše svaté soukromě, bez účasti farníků. Mše svaté přenášela Televize Noe, Rádio Proglas, věřící je mohli shlédnout na webových stránkách některých farností. Biskupové udělili věřícím dispenz, který umožňuje výjímečně slavit bohoslužby sledováním v médiích. Vláda ČR povolila od 24. dubna mše svaté za účasti 15 osob. Musela se dodržovat hygienická pravidla: nežehnat se při vstupu do kostela svěcenou vodou,  vydezinfikovat si ruce, vynechává se pozdravení pokoje, lidé musí dodržovat rozestupy 2 metry (mimo členů jedné domácnosti). Od 25. května byly povolené mše svaté až do počtu 300 osob, při dodržování hygienických opatření.

   25. května slavil mši svatou na Mariánské zahradě P. Jan Lisowski, působící v Šumicích. Mše svatá byla sloužena pro chladné počasí v kostele za všechny ctitele Panny Marie. 25. června přijal pozvání na Mariánskou zahradu P. Michal Zahálka, rodák z Jednova. Sloužil mši svatou za všechny, kdo se podíleli na přípravě jeho primice. 25. července sloužil mši svatou na Mariánské zahradě P. Josef Opluštil, rodák z Holubic, na úmysl za kráčení po Božích cestách. V srpnu přijel slavit mši svatou P. Jan Lisowski za děti a mládež začínající školní rok. U oltáře byl i P. Jiří Ševčík, rodák z Lipové, působící ve farnosti Horní Lhota u Luhačovic. 25. září sloužil mši svatou pro chladné počasí v kostele P. Jaroslav Stříž z Křešic u Litoměřic za naši vlast, následovalo Mariánské večeřadlo.

   V neděli 7. června jsme se po mši svaté pomodlili před vystavenou Nejsvětější svátostí děkovnou modlitbu, kterou napsal otec arcibiskup ke znovuotevření kostelů.

   V pátek 12. června jsme se zapojili do
Noci kostelů. Mši svatou sloužil otec Ondřej v 18 hodin, svým zpěvem přispěla schola i scholička. Během večera mohli návštěvníci kostela napsat na lístečky své úmysly, zapálit svíčku u obětního stolu. Mladí v kostele promítali prezentaci farních táborů. Před kostelem bylo možné ochutnat mešní vína. Na závěr se celý kostel ponořil do světel svící, zazněly tóny varhan a otec udělil přítomným závěrečné požehnání ve 22 hodin.

   V neděli 14. června sloužil otec mši svatou ze slavnosti Těla a Krve Páně, následovala adorace, zpěv Te Deum a svátostné požehnání. Průvod Božího Těla s Nejsvětější svátostí se kvůli nastalé situaci s pandemií nekonal.

   20. června se děti připravující se na první svaté přijímání poprvé zpovídaly. Ve slavnostní mši svaté 21. června v 10.30 hod přistoupily k prvnímu svatému přijímání tyto děti: Grepl Vojtěch, Kučera Martin, Skřebský Štěpán a Šustrová Eva ze Suchdola, Pospíšilová Alžběta z Jednova, Bartošková Sofie a Dostalová Jolana z Brodku.

   O Velké pouti sloužil mše svaté v 7.30 hod, v 9 hod a v 10.30 hod P. Josef Glogar SDB, působící v Sebranicích u Litomyšle. 12. července o Malé pouti sloužil mše svaté v 8.30 hod a v 10.30 hod P. Jan Křtitel František Václav Mrákava OPraem. z kláštera Želiv, rodák z Horního Štěpánova.  V neděli 26. července v blízkosti svátku sv. Kryštofa požehnal otec po mši svaté auta, motorky a kola. Na pouť Porciunkuli 2. srpna přijal pozvání a sloužil mše svaté P. Mons. Vojtěch Šíma z Velehradu. Na mši svatou v 10.30 hod připutovali poutníci z Protivanova se svým knězem P. Zdeňkem Fučíkem.

   15. srpna o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie otec po mši svaté požehnal byliny a květiny. 21. srpna se vypravily děti, společně s rodiči a prarodiči na
15. pouť k Andělům strážným na Stražisko. Děti cestou plnily různé úkoly, program připravili mladí z farnosti.

   Děti pobývaly na
farním táboře v Pačlavicích od 19. do 26. července, program připravili naši mladí. Od 30. července do 6. srpna měla mládež farní tábor v Bystrém u Poličky. Velkou část týdne pršelo.

   30. srpna jsme ve mši svaté slavili poděkování za úrodu. 1. září sloužil otec mši svatou na zahájení školního roku, požehnal dětem aktovky a školní pomůcky. Program pokračoval hrami a opékáním špekáčků na Orlovně a na orelském hřišti.
                   
   O
pouti nemocných 5. září sloužil mši svatou spojenou s udělováním svátosti pomazání nemocných P. Jindřich Peřina z Uherského Brodu, svátost přijalo 38 lidí. 6. září při pouti ke svátku Narození Panny Marie sloužil mše svaté v 8.30 hod a v 10.30 hod P. Lubor Dobeš z Boskovic.

   Kardinál  Dominik Duka OP sloužil v olomoucké katedrále 12. září mši svatou při příležitosti 400 let od mučednické smrti Jana Sarkandera, 160 let od jeho blahořečení a 25 let od jeho svatořečení sv. Janem Pavlem II. Mše svatá byla spojená s poděkováním zasloužilým farníkům. Z naší farnosti byli oceněni: Greplová Marta, Ošlejšek Ladislav (kostelník), Šustr Ladislav všichni z Jednova, Koutný Pavel ze Suchdola, Havelka Josef z Lipové. Za dlouholetou práci ve spolku Sarkander z. s. byla oceněna starostka Obce Suchdol Ing. Mgr. Jitka Zahálková z Labutic.

   V souvislosti se zvyšujícím se počtem nakažených nemocí nazvanou SARS-CoV-2 vydala vláda opatření, která se týkala i bohoslužeb. Od 14. října do 3. listopadu mohly být slouženy mše svaté s počtem 6 osob, společně zpívat mohlo 5 lidí, pohřby a svatby byly omezeny počtem 30 osob. Každý pátek od 16. října byl kostel otevřen k soukromé adoraci před vystavenou Nejsvětější svátostí zprvu od 9 hod do 21 hod, od 6. listopadu od 11 hod do 20 hod. Věřící se dle rozpisu po hodině střídali. Páteční adorace vznikly z podnětu otce arcibiskupa, jako příležitost pro dny, kdy se většina věřících nemůže zúčastnit mše svaté. Hřbitov jsme o dušičkách navštěvovali individuálně.

   O vánočních svátcích mohl být kostel obsazen z dvaceti procent kapacity míst k sezení. Dětskou mši svatou 24. prosince sloužil P. Josef Pejř z Horního Štěpánova. Dárky, které děti na mši svatou přinesly, byly věnovány Domovu pro osoby se zdravotním postižením v Kvasicích a Církevnímu dětskému domovu Emanuel ve Staré Vsi u Přerova. Podle usnesení vlády ČR se od 27. prosince snížil povolený počet osob na bohoslužbách z dvaceti na deset procent kapacity kostela k sezení.

   Kaplanem pro mládež konického děkanátu se po návratu P. Mariusze Radaczynského do Polska stal P. Roman Vlk, působící ve farnosti Laškov.

   1. prosince Moravské divadlo Olomouc natáčelo v kostele pásmo koled.

   8. prosince byl kostel otevřen k osobní modlitbě od 12 do 13 hodin – Hodina milosti pro svět, na základě soukromého zjevení Panny Marie v Montichiari.

   Svatý otec František vyhlásil 8. prosince apoštolským listem Patris corde Rok svatého Josefa.




Statistika:

6 křtů,
5 svateb,
7 dětí u 1. svatého přijímání ( 2 děti z Brodku ),
18 dětí navštěvuje ve školním roce 2019 / 2020 náboženství v ZŠ Brodek u Konice, 
10 dětí navštěvuje ve školním roce 2019 / 2020 náboženství v ZŠ Lipová,
38 lidí přijalo svátost pomazání nemocných,
7 pohřbů
  
                                                                                               
 
Farní tábor Pačlavice