Kronika 2022

P. Ondřej Horáček
  8. leden byl hlavním dnem Tříkrálové sbírky. Jejím obecným účelem byla pomoc rodinám a lidem v nouzi u nás i v zahraničí a podpora charitního díla. Děti vykoledovaly pro Charitu Konice v  obcích Suchdol, Jednov, Labutice 28 883 Kč a v obcích Lipová, Hrochov, Seč 37 229 Kč.

  V sobotu 15. ledna doprovodila mši svatou Schola Cantorum Prostějov se sbormistrem Petrem Kolařem. Zazněla vánoční mše Jakuba Jana Ryby „Hej, mistře“.

  Při mši svaté v neděli 30. ledna nám otec Ondřej představil děti, které přistoupí k 1. svatému přijímání. Při přítomnosti na mši svaté si děti u oltáře zapalují svíčku.

  11. února se dožil devadesáti let bývalý duchovní správce P. Josef Hladiš SJ, působící na Velehradě. Vzpomněli jsme na něho mší svatou v 17.40 hod.

  V ranních hodinách 24. února oznámil prezident Ruské federace Vladimír Putin zahájení „speciální vojenské operace“. Ruská vojska vstoupila na území Ukrajiny.

  O Popeleční středě 2. března si věřící mohli vzít v kostele papírové pokladničky na postní almužnu, do kterých ukládali ušetřené peníze v postním období. Přinesli je před oltář o Květné neděli 10. dubna, pak byly předány Charitě Konice. Předaný finanční obnos činil 7 599 Kč.

  Od 14. března byla rozvolněna proticovidová opatření. Respirátory jsou povinné v hromadné dopravě a zdravotnictví. Při bohoslužbách bylo obnoveno dobrovolné pozdravení pokoje, do kropenek se vrátila svěcená voda.

  25. března po večerní mši svaté začala adorace „24 hodin pro Pána“. Farníci se po hodině střídali dle rozpisu. Svatý otec František v rámci iniciativy „24 hodin pro Pána “ zasvětil při mši svaté ve Svatopetrské bazilice ve Vatikánu Rusko a Ukrajinu Neposkvrněnému Srdci Panny Marie. Tentýž akt vykonal ve Fatimě vyslanec Svatého otce kardinál Konrad Krajewski.

  8. duben byl adoračním dnem farnosti a dnem modliteb za bohoslovce. Nejsvětější svátost byla vystavena k soukromé modlitbě 24 hodin, věřící se střídali po hodině dle rozpisu.

  Od Velkého pátku 15. dubna jsme se v kostele modlili devítidenní Novénu k Božímu milosrdenství vždy po večerní mši svaté, pokud nebyla mše svatá, tak v 15 hodin. V neděli Božího milosrdenství 24. dubna sloužil mši svatou v 15 hodin P. František Dobeš z Olomouce. Po mši svaté jsme se pomodlili Korunku k Božímu milosrdenství.

  30. pouť dětí a mládeže k Panně Marii připadla na sobotu 30. dubna. Mši svatou v 10 hodin sloužil P. Petr Bulvas z Olomouce, biskupský delegát pro pastoraci. Následovaly hry na Orelském hřišti.

  8. května v blízkosti svátku svatého Floriána sloužil mši svatou za živé a zemřelé hasiče z farnosti bývalý duchovní správce P. Jan Lisowski.

  V sobotu 21. května přijel se svými farníky z Drahotuš a okolí P. Michal Zahálka, rodák z Jednova.

  13. května jmenoval Svatý otec František arcibiskupa Jana Graubnera arcibiskupem pražským. Řízením Arcibiskupství olomouckého byl pověřen pomocný biskup Josef Nuzík.

  Mše svaté na Mariánské  zahradě začaly 25. května. Pro chladné počasí ji sloužil P. Jan Lisowski v kostele za kněze a nová kněžská a řeholní povolání. Po mši svaté jsme se na Mariánské zahradě pomodlili Litanie loretánské. 25. června sloužil mši svatou na Mariánské zahradě P. Tomáš Klíč působící v Rokytnici u Přerova za šťastnou volbu nového arcibiskupa pro Olomouckou arcidiecézi. 25. července sloužil mši svatou P. Jan Lisowski, působící v Pohořelicích u Zlína , v kostele pro horké počasí za dobrodince farnosti a Mariánské zahrady. 25. srpna přijel opět P. Jan Lisowski a sloužil mši svatou na Mariánské zahradě za živé a zemřelé kněze. 25. září sloužil mši svatou na Mariánské zahradě P. Jan Polák, který vyučuje na CMTF v Olomouci, za všechny nenarozené děti a maminky v požehnaném stavu, aby se nebály rozhodnout se pro život. 25. října sloužil mši svatou v kostele P. Jan Lisowski za všechny zemřelé dobrodince kostela a Mariánské zahrady.

  V pátek 10. června jsme se zapojili do Noci kostelů. Dopolední program byl určen pro děti z mateřských škol v Jednově, Brodku u Konice a základních škol v Lipové a Brodku u Konice. Večerní program začal mší svatou v 17. 30 hod, poté zazpívaly děti ze scholičky, zájemci si mohli prohlédnout věž, před kostelem ochutnat klášterní pivo, mešní víno, posedět. Trubači z Lipovanky zahráli na schodech fary. Program otec Ondřej zakončil v kostele požehnáním ve 22 hodin.

  V sobotu 11. června děti zakusily radost z Božího odpuštění ve svátosti smíření. Po dvou letech omezení kvůli nemoci covid přistoupili 12. června k prvnímu svatému přijímání třeťáci a čtvrťáci, celkem 19 dětí: Dostál David, Fiedlerová Tereza, Greplová Beáta, Trundová Renata (všichni ze Suchdola), Dostálová Elena, Klement Jakub, Klement Karel, Kubová Natálie, Páleníček Jan, Pavlíková Nela (všichni z Brodku u Konice), Greplová Natálie, Havlen Mikuláš, Kolářová Markéta, Spáčil Adam a Jakub ( všichni z Lipové), Pospíšilová Markéta, Rus Ladislav (oba z Jednova), Zatloukal Zdeněk z Hrochova a Heraltová Magdaléna ze Stínavy.

  O slavnosti Božího Těla 19. června sloužil otec mši svatou v 10. 30 hod. Po ní jsme šli průvodem s Nejsvětější svátostí ke čtyřem oltáříkům. U studánky jej připravili farníci z Lipové, u pomníku padlých farníci z Hrochova a ze Seče. Na Mariánské zahradě nachystali oltář farníci ze Suchdola a u kostela farníci z Jednova a Labutic. Hudebně doprovázela Lipovanka. Družičky sypaly květiny.

  O Velké pouti 3. července sloužil mše svaté v 7.30hod, v 9 hod a v 10.30 hod. P. Josef Glogar SDB, který působí v Sebranicích u Litomyšle. Mši svatou v 10.30 hod doprovázela Lipovanka. 10. července o Malé pouti sloužil mše svaté v 8.30 hod a v 10.30 hod P. František Jan Křtitel Mrákava, rodák z Horního Štěpánova. V neděli 24. července ve spojení se svatým Kryštofem nám otec po mši svaté požehnal auta, motorky, kola.

  2. srpna o svátku Panny Marie Královny sloužil mši svatou v 17 hod P. Jaroslav Stříž z Křešic u Litoměřic. Následovalo Mariánské večeřadlo. 7. srpna o pouti Porciunkule sloužil mše svaté v 8.30 hod a v 10.30 hod Mons. Vojtěch Šíma z Velehradu.

  Dětem připravili naši mladí tábor v Obůrce u Blanska ve dnech 16. - 24. července na motivy pohádky Raya a drak. Mladí strávili týden od 28. července do 4. srpna na faře v Orličkách (puťák). V pátek 26. srpna putovaly děti se svými blízkými na pouť k Andělům strážným na Stražisko. Cestou potkávaly postavy z pohádky Princezna zakletá v čase. Program připravili mladí z farnosti. Kvůli bouřce a nepříznivému počasí ke kostelu nedoputovali.

  V neděli 28. srpna jsme ve mši svaté děkovali za úrodu.

  Mše svaté při pouti ke svátku Narození Panny Marie 11. září sloužil P. Marek Žukowski, nemocniční kaplan z Ostravy. V sobotu 17. září při pouti nemocných sloužil mši svatou s udělováním svátosti pomazání nemocných P. Martin Mališka, místoděkan ze Senice na Hané. Svátost pomazání nemocných přijalo 32 lidí.

  V sobotu 8. října jsme jeli na farní pouť k P. Michalovi Zahálkovi do farnosti Drahotuše, kde působí. Po příjezdu do Drahotuš sloužil otec Michal a Ondřej mši svatou. Navštívili jsme i kostely ve Stříteži nad Ludinou a v Jindřichově, kam otec Michal dojíždí. Další zastávkou byl větrný mlýn v Partutovicích a poutní místo Mariastein (Panna Maria ve skále) na území Spálova.

  V sobotu 15. října měl děkanát Konice a Svitavy pouť za obnovu rodin a nová kněžská povolání v katedrále sv. Václava v Olomouci. Přede mší svatou jsme se pomodlili růženec, byla vystavena Nejsvětější svátost. Mši svatou sloužil v 17 hod biskup Josef Nuzík. Doprava byla individuální.

  V sobotu 22. října o pouti myslivců sloužil mši svatou P. Zdeněk Fučík z Protivanova. Mši svatou hudebně doprovázeli trubači z Přerova pod vedením ing. Vladimíra Sekery.

  Mši svatou za zemřelé s průvodem na hřbitov sloužil otec Ondřej 6. listopadu ve 14. 30 hod. Hudebně doprovázela Lipovanka. 17. listopadu koncertovala v kostela schola Kamínky z Protivanova.

  8. prosince byl otevřen kostel k osobní modlitbě od 12 hod do 13 hod tzv. Hodina milosti pro svět na základě soukromého zjevení Panny Marie v Montichiari. 24. prosince sloužil „půlnoční“ mši svatou pro děti P. Josef Pejř z Horního Štěpánova. Děti mohly přinést dárky pro handicapované děti a mládež. V pátek 30. prosince hudebně doprovázely večerní mši svatou pěvecké sbory Vlastimila a Orlice z Prostějova.

  Setkávání seniorů bylo ukončeno k 31. prosinci z důvodu ukončení pracovního poměru paní Anny Burgetové u Arcibiskupství olomouckého.

  31. prosince zemřel v klášteře Mater Ecclesiae ve Vatikánu emeritní papež Benedikt XVI. ve věku 95 let.


Statistika:

9 křtů,
3 sňatky,
16 dětí navštěvuje ve školním roce 2021 / 2022 náboženství v ZŠ Brodek u Konice,
9 dětí navštěvuje ve školním roce 2021 / 2022 náboženství v ZŠ Lipová,
32 lidí přijalo svátost pomazání nemocných,
6 pohřbů.