Kronika 1900, 1901, 1902

  Léta Páně 1900

  Dne 24. ledna ohlášena sv. generální vizitace na měsíc květen.
 
  V měsíci únoru vykopána ve farním dvoře velepotřebná nová studna, nákladem konkurence K 100. Studna pak opatřena dobrou pumpou dřevěnou, nákladem K 60,-, kterýžto náklad uhradil farář sám.

V měsíci březnu zakoupeny nové paramenty z peněz kostelních a milodarů, a sice:
1. Černý sametový pluvial, 130,- K
2. Bílý pluvial nově montirovaný, 44,-
3. Nové velum z hedvábného moiru zlatem vyšitý, 116,-
4. Nové cingulum, 2,50
5. Nová bílá kasule z hedv. brokátu, 170,-
6. Dvě nové červené komže pro ministranty, 20,-
7. Kněžská nová rocheta, 24,-
8. Rocheta pro kostelníka nová, 12,-
9. Lněná nová alba, 36,-
10. Čtyři nové hole ku baldachýnu, 40,-

  V sakristii nově důkladně opraveny skříně, kostelní dveře všechny nově natřeny nákladem farářovým.
  Na počátku května obarven kostel z venčí, fara opravena z venčí i obarvena, v kravíně nová klenba pořízena, vrata všechny nově upevněny - vše nákladem konkurence. Pořízen nový dřevěný plot v zahradě před farou.
 
  Vidimus sacra Visitatione Generali die maii 1900

 
Sv. generální visitace.
 
  Ve dnech 19., 20. a 21. května konána ve farnosti sv. generální vizitace. V sobotu 19. května dojela k 6. hod. večer Jeho knížecí arcibiskupská milost kníže Theodor do Jednova cestou od Hrochova. U slavnostní brány naproti sv. studánky byla jeho milost slavně přivítána od místního faráře dp. Namyslova Karla, zástupce patrona pána Berana Josefa, ředitele velkostatku na Plumlově, pana starosty sukdolského Františka Pijáčka, nadučitele pana Adolfa Matouška jako zástupce učitelstva, pak od dvou žaček, Františky Pijáčkové za školu místní a Krejsové M. za školy venkovské. U brány stáli špalírem též spolky hasičské ze Sukdola, Hrochova a Lipové se svými hudebníky. Banderisté na koních vyšli vstříc až na Pohodlí. Slavným uvítáním byla jeho knížecí Milost velmi mile dojata. Za šumné hudby kapely drahanské a střelných ran hmoždířových ubíral se průvod imposantní do chrámu Páně, kde bylo sv. požehnání. Na to odebrala se jeho knížecí Milost do fary k večernímu odpočinku. Na večer bylo krásné zastaveníčko uspořádáno všemi spolky a hudbami před farou. Koně knížecí ubytovány v kravíně farním, koně pana děkana T. Polácha v hostinci u Dostálů. Kníže pán spal ve větší světnici farářově, u pana kooperátora spal pan revident Karel Bilčík, vldp. děkan spal s ceremoniářem Novákem ve škole, dp. ceremoniář Botek spal u obchodníka pana V. Grulicha, knížecí sluhové spali na poště a pacholci ve chlévě, místní farář s panem kooperatorem spali v čeledníku a domácí lidé spali na hůře, ostatní pak kněží v ministerce ustanoveni spali v hostinci u pana Dostála.

  V neděli 20. května o 5. hod. ráno hudební budíček a rány z hmoždířů oznamovaly vlastní slavnostní den. Tisícové lidu ze všech stran hrnuli se k Rodičce Boží do Jednova. V 7 hod.  měl ranní kníže pán sám, kázání před velkou měl kníže pán, velkou sloužil místní farář, hned po velké udělovalo se sv. biřmování, po biřmování byly audience, o 3. hod. oběd, v 4 hod. u kostela katecheze dětí až do 1/2 7. hod., na to slavné „Te Deum“. Podruhé v Sukdole přenocováno. V pondělí 21. května o 1/2 7 ráno naposledy vešel kníže pán do chrámu Páně, nato za skromného účastenství lidu doprovázen ku slavnostní bráně, po dojemném rozloučení odjížděl kníže pán cestou přes Hrochov do Ptení.
 
 
Dary Jeho knížecí Milosti.
  U příležitosti sv. generální vizitace udělované Jeho Knížecí Milostí, ráčila milostivě založit fundaci pro chudé 200 K, 200 K ihned rozdáno mezi chudé. Na správu kaple sukdolské uděleno 50 K, na zbudování sv. Kříže v Labuticích 40 K, na správu kaple v Lipové 50 K, na uhrazení dluhu školních obcí Hrochov 100 K, hasičům hrochovským 40 K, na správu kaple v Klárkách 40 K, obci Jednovu na stříkačku 100 K, jiným dobročinným účelům 140 K. Pán Bůh zaplať vznešenému dobrodinci!

  Dne 21. října posvěcena
nová školní budova jednotřídní školy soukromé německého Schuloereinu v Labuticích. Týž den posvěcen v Labuticích nový kamenný kříž u kaple nákladem dobrodinců zbudovaný.
  Ve výroční den jmenování arcibiskupem vyznamenal nejdůstojnější kníže arcibiskup dp. Namyslova, faráře, za zásluhy veřejnou pochvalou.
  Vysoce důstojný pán Zbořil Antonín, farář Konický, jmenován místoděkanem českého děkanátu.
  Dne 14. listopadu převeden do Drahan v téže hodnosti dp. František Stýskal, zdejší kooperátor, působil horlivě. Dne 1. prosince nastoupil své místo nový kooperátor, dp. Josef Spáčil, dosavadní kooperátor ve Velké Bystřici u Rožnova.
  Dne 7. prosince vyhořel u kostela Václav Dostál, dlouholetý hodný a věrný kostelník.
  Dne 25. prosince o hodu vánočním založena v Sukdole samostatná obec terciarská, prvním ředitelem ustanoven místní farář, Karel Namyslov, a potvrzen nejdůst. kn. arcb. konsistoří dne 18. ledna 1901 č. 1105. Počet členů při založení bylo 70. Prvním generálním představeným zvolen Josef Zatloukal, rolník a t. č. radní v Sukdole.

 
Léta Páně 1901

  V záležitosti milostné zdejší bolestné P. M. a  jejího svátku - květný pátek - došlo od nejdůst. kn. arcib. konsistoře se dne 20. února 1901 č. 3080 následující rozhodnutí:
 
  „A. R. oficium parochiale preces substravit ut in festo VII. Dolorum B. M. V quod in directorio feria VI. Ante Dominicam Palmarum assignátur omnis cultus divinus tali modo peragi possit quali diebus dominicis féri solet . et hoc tum anno currente 1901 tum ceteris annis proxime sequentibus. Cum huius modi speciali veneratione B. M. V. ,qua Matris Dolorosse, non parum conferri valeat ad augendom dilectionem erga Dio Redemptorem. Libenter preibus annuimus, salva tamen solemnitáte festi tituláris eclesiae paroch. Sugdolensis. “ Datumin curia. c. Olomutii die 20. februarii 1901 Weinlich Joanes m. p. vicarius generalis. Franciscus Popny Secretárius .

  Na základě hořejšího výnosu konána dne 29. března na
květný pátek první slavná pouť na počest zdejší zázračné Rodičky Boží bolestné za přehojného účastenství ctitelů Mariánských z blízka i daleka a za přítomnosti sedmi kněží. Ku stolu Páně přistoupilo den ten na jeden tisíc komunikantů.

  Viděli při kanonické vizitaci 11. června 1901 Ant. Zbořil místoděkan, F. Kubiš konkomisař

  Dne 16. června o slavnosti Božského Srdce Páně vykonali mužové děkanátu českého pouť ke zdejší milostní Rodičce Boží v počtu dvou tisíců. Slavnostní kázání měl dp. Bruno Barta, O. Praem., z Olomouce. Kněží přítomno devět, komunikantů 954.
  Na malou pouť vykonal dp. Hubert Ettl, quardian z Olomouce, vizitace zdejší obce teriarské, při které příležitosti měl účinné kázání o sv. otci Františku, ku shromážděným poutníkům daleko přes šest tisíc.
  Prvním červencem vešel v život nově zřízený spolek žen pod ochranou sv. Terezie, podrobnější viz kniha spolku sv. Terezie.
  Prvním červencem zavedena ve farnosti armáda sv. Kříže v Jeruzalémě.
  V září postavil farář svým nákladem skleněný přístřešek u farních dveří na dvůr, novou šupnu u stodoly před drvárníkem a nový teplý chlívek prasečí pro selátka.

 
Léta Páně 1902

  Jubileum sv. Otce Lva XIII. byla náležitě a okázale oslavena. V pátek před druhou nedělí postní bylo všemi zvony i na venkovských zvonech večer půl hodiny slavně vyzváněno. V sobotu ku slavné mši sv. o 8. hod. před vystavenou N. S. O. sešla se takřka celá farnost a všechny zdejší spolky, aby společného otce všeho křesťanstva uctili a za něj se zbožně pomodlili. Též na 500 komunikantů ten den na zmíněný úmysl ku stolu Páně přistoupilo. V neděli pak při přeplněném chrámu Páně slavnostním kázáním a odpoledne slavným Te Deum jubilejní slavnost důstojně ukončena.
  Nejmenovaný dobrodinec (kníže arcibiskup) předplatil na rok 1902 pro všechny obce farnosti noviny. Pro Sukdol, Lipovou „Moravana“ , pro Hrochov a Seč „Našince“, a pro Němce labutické Olmütze Zeitung.
  V měsíci dubnu postaven nákladem konkurence v zadní zahradě místo zbořené zídky nový plot tyčkový, a tyčková ohrada pro drůbež postavena nákladem farářovým.

  Dne 2. června odvolán ze Sukdola kooperátor dp. Spáčil Josef.
  Dne 8. června na slavnost B. S. P. konána do Sukdola pouť mužů děkanátu českého za hojného účastenství lidí i kněží . Slavnostní kázání měl vldp. qvardian Hubert Ettl z Olomouce a slavné služby Boží s celou přísluhou vysoce dp. A Zbořil, místoděkan a farář v Konici. Týž den vykonal vldp. kvardian vizitaci III. Ř.
  Viděli při kanonické vizitaci 11. června 1902 Antonín Zbořil, místoděkan, F. Kubiš, konkomisař.
  Dne 1. července nastoupil svůj úřad nový kooperator dp. František Daněček, dosavadní kooperátor v Krumsíně.
  V měsíci červenci založeno při farním chrámu Páně bratrstvo Panny Marie z Hory Karmelské.
  V srpnu zakoupili zdejší náboženské spolky společným nákladem koberec ku hl. oltáři v ceně 128,- K.
  Dne 14. září na svátek nejsladšího jména Ježíš a Povýšení sv. Kříže posvěcena místním farářem nová část hřbitova, konkurencí zakoupena a kostelu připsána /:víc o tom v úřední spisy v archívu:/. Téhož dne posvěcen nový kamenný kříž hřbitovní, zbudovaný nákladem 400 K firmou J. Benhauer v Prostějově, peníze na kříž věnovala Terezie Zatloukalová ze Sukdola.
  Dne 24. prosince ukončena úřední jednání v záležitosti záměny farní zahrady před farou s přilehající loukou obecní, řádnou, všemi náležitými úřady potvrzena, směnnou smlouvou, uloženou v archívu farním. Smlouva ta zní. (..., pro nezajímavost vynecháno)

  V prosinci zakoupeny pro chrám Páně chrámové jesle od firmy Můdroch a Svatůněk v Praze za 130 K sebraných sbírkou mezi zdejšími terciáři a zbožnými farníky.
  Desetileté jubileum slavného panování jeho milosti knížete arcibiskupa Teodora dne 10. listopadu dle konsistorního nařízení náležitě oslaveno a dílo „Tarto lapenánitur“ jubilejní pro zdejší knihovnu farní zakoupeno.




>>>
Přejít na další kapitolu kroniky:
Kronika 1903 - 1909