Kronika 1950 - 1955

  Léta Páně 1950

  Zima byla mírná s malým množstvím sněhu. S blížícím se jarem se začal projevovat nedostatek vody. Teprve pozdním napadnutím sněhu, který už neměl dlouhého trvání, se situace s vodou zlepšila.
  Sv. Otec Pius XII. vyhlásil Milostivé léto.
  24.4. byly instalovány nové elektrické hodiny na věži kostela. Cena 61.000 Kčs a instalace 3.200 Kčs. Celkem 64.200,- Kčs. Dodala fy Heinz Praha.
 
  Konference duchovních křesťanských církví v Luhačovicích.
  Začátkem července 1950 se konalo v Luhačovicích zasedání duchovních křesťanských církví. Zasedání střídavě předsedali ministr zdravotnictví Dr. Josef Plojhar a biskup československé církve Dr. Novák, synodní senior českobratrské církve evangelické Dr. Hájek a kněz řádu Františkánů Kubáň a jiní duchovní.

  Začátkem dubna 1950 bylo provedeno veřejné přelíčení s deseti význačnými představiteli řádů před senátem stát. soudu v Praze. Jsou obviněni z toho, že působili k tomu, aby lidově demokratický řád byl odstraněn a nastolen opět kapitalismus: Augustin Machálka, opat kláštera v Nové Říši, těžký žalář 25 let, Bohumil Vít Tajovský, opat kláštera v Želivě, těžký žalář 20 let, František Šilhan, provinciál řádu jezuitů, těžký žalář 25 let, Adolf Kajpr, člen jezuitského řádu, těžký žalář 12 let, František Mikulášek, člen jezuitského řádu, 9 let, Silvestr Braito, dominikán, profesor bohosloveckého učiliště, 15 let, Jan Plesík, kazatel kongregace redemptoristů, 10 let, Dr. Martilák, redemptorista, redaktor v Obořišti, na doživotí, Jan Urban z řádu františkánů, 14 let, Stanislav Barták, premonstrátský provisor, 2 léta. Odsouzení mají platit náklady trestního řízení, své náklady trestu a každý pokutu od 10 do 50.000 Kčs.
  Vládní komise, pověřená plánovitým rozmístěním úřadů, ústavů a podniků, rozhodla využít všech klášterních budov uvolněných soustředěním všech řeholníků. Soustředěni byli v klášteře Želivském.

V roce 1950 vybráno na hřbitovní zeď:
Hrochov   28.785,- Kčs
Labutice   11.700,- Kčs
Seč   17.000,- Kčs
Suchdol-Klárky   34.710,- Kčs
Jednov   17.730,- Kčs
Lipová   15.450,- Kčs
Celkem   125.375,- Kčs

Sňatků   16
pokřtěných   38
pohřbů   21


 
Léta Páně 1951
 
  První jarní pouť 11. března se konala z nařízení ONV Litovel jen v časných ranních hodinách, mše v 6 hod. a o 7. hod.
  10. dubna 1951 byl zatčen a odvezen přímo z vyučování ve škole v Lipové zdejší farář P. Josef Zoubek. 2. srpna byl odsouzen v Praze za čtení pastýřského listu v kostele, jehož čtení bylo státními úřady zakázáno, a za pobuřování proti lidově-demokratickému zřízení ke 3 letům vězení a zabavení jeho majetku. Na uprázdněná místa odchodem dosavadních círk. hodnostářů byli 13. února v Olomouci instalováni pro arcidiecézi olomouckou 4 noví sídelní kanovníci, z řad vlasteneckých kněží: P. Josef Glogar, P. František Kubíček, P. Rudolf Havelka a P. Otakar Trtílek, kteří na svých místech setrvali i přes nařízení dřívějších církevních hodnostářů.
  17. září byl zahájen celostátní sjezd duchovenstva, který pod novým vedením měl kněžstvu objasnit politické snahy dneška, světové problémy, a jak účinně bojovat za mír. Sjezdu se zúčastnili zástupci vlády, politických stran národní fronty a jiných význačných osobností.
  Z rozkazu ministerstva vnitra a lidové správy v Praze byla v březnu arcibiskupovi Beranovi vyměřena pokuta a přikázáno místo pobytu mimo pražskou arcidiecézi z důvodu protistátní kampaně a odmítavému postoji k nově zavedeným círk. zákonům, a nabádání duchovních, aby neskládali slib věrnosti lidově demokratickému zřízení. Na uprázdněné místo pražské kapituly po nuceném odchodu arcib. Berana a resignaci generálního vikáře Dr. Opatrného, byl zvolen kapitulním vikářem Dr. Antonín Stehlík, který byl zárukou kladného postoje k lidově demokratickému zřízení.
  10. ledna 1951 započal proces v Bratislavě proti spišskému biskupovi Dr. Janu Vojtašákovi, nar. r. 1877, světícímu biskupu Dr. Michalu Bazulkovi, nar. r. 1855, a biskupu bývalé řeckokatolické církve Dr. Pavlu Gojdičovi, nar. r. 1888. Jsou obviněni, že jako agenti Vatikánu osnovali vlastizradu ve prospěch západních mocností na odstranění lidově demokratického zřízení a nastolení kapitalismu. 15. ledna vynesen rozsudek, biskup Jan Vojtašák na 24 roků těžkého žaláře, Dr. Bazulka a Pavel Gojdič na doživotí.
  Rozsudek nad několikačlennou skupinou v Praze, odsouzeni: Vladimír Pícha, kaplan a administrátor v Praze, JUDr. Antonín Dvořák, sekretář konsistoře v Olomouci, Josef Heřman Tyl, převor tepelského kláštera, rodák z Cakova u Litovle, Alois Kováč, salesián, byli odsouzeni, že se spolčovali s vysokou círk. hierarchií k plnění příkazů Vatikánu, za rozšiřování letáků, falšování dokladů, za shromažďování třaskavin a napomáhání některým osobám k útěku za hranice. Byli odsouzeni k odnětí svobody od 20-ti měsíců po 25 let, k peněžité pokutě a konfiskaci celého jmění.
  ONV Litovel dopisem ze dne 3.7.1951 č. 2931/1951 oznámil, že státní úřad pro věci církevní rozhodl výnosem ze dne 13.6.1951, že funkce kostelního konkurenčního výboru zaniká vydáním zákona II. 218/149 sbír.
  V důsledku toho nynější kostelní konkurenční výbor, zvolený 7.12.1947, skládající se ze členů Josefa Trundy, Suchdol č. 35, předseda, Václav Zatloukal, Jednov 49, Fiedler František, Labutice 92, Antonín Grepl, Hrochov č. 49, Josef Hloušek, Lipová, Josef Kolář, Seč. 36, provedl likvidaci a výsledek oznámil círk. odd. ONV Litovel. Při skončení prací v důsledku likvidace je možno vyčíslit celkové náklady podniknutých prací v posledních letech.
 
Stavba hřbitovní zdi v r. 1949 -1950 činí   555.079,- Kčs
Šamotové dlaždice s dovozem   97.566,- Kčs
Výměna věžních hodin   66.000,- Kčs
Pohřební vůz v r. 1948   102.000,- Kčs
Opravy na faře   30.000,- Kčs
Náklady celkem   851.000,- Kčs

  K úplnému vyčíslení nákladů je třeba ještě připočíst 65.000 Kčs za zdarma odpracovaných asi 640 dní.
  Dluh 155.000 Kčs splácel v r. 1953, 1954 provizor Karel Hradilík z kostelních sbírek jednotlivým rodinám.
  Duchovní správu za internovaného P. Josefa Zoubka, faráře suchdolského, úředně vedl P. František Škoda, farář v Brodku u Konice. Jinak bohoslužby obstarávali pensisté: P. Petr Neduchal a P. Alois Šilhavý.
 
Sňatků   13
Pokřtěných   35
Pohřbů   25


 
Léta Páně 1952

  Zima přes nový rok byla stále bez sněhu. Teprve v lednu napadlo větší množství sněhu, kterého mírným oteplením stále ubývalo, takže se projevil velký nedostatek vody. V květnu pak bylo chladné počasí, častěji poletoval sníh. Léto bylo suché. V druhé polovině srpna bylo deštivé počasí a zima se dostavila velmi brzy, takže ve vyšších polohách nestačili sklidit brambory.
  Zakoupen obraz sv. Jana Nepomuckého pro kapli v Klárkách za 13.530 Kčs. Obraz dodalo chrámové družstvo v Pelhřimově, namaloval jej Mistr Suchánek.
  V r. 1952 vyvrcholil tlak a propagace ke zřízení jednotného zemědělského družstva.
  14.7.1952 byl přeložen z Přerova do Suchdola-Jednova P. Karel Hradilík, jako nový duchovní správce. Byl vyloučen ze třech krajů, Ostravského, Olomouckého, a Gottwaldovského. Musel být přeložen do Brněnského. Proto dostal dekret do Svitav, pak do Ivanovic, potom do Slatinic. Tamější duchovní správci si vyřídili na úřadech, že přeloženi nebyli.
  V Suchdole-Jednově zemřel 1. května P. Petr Neduchal a proto toto uprázdněné místo bylo nabídnuto P. Hradilíkovi, který je přijal.
 
Sňatků   17
Pokřtěných   30
Zemřelých   26


 
Léta Páně 1953

  Zima byla mírná s malým množstvím sněhu. Jaro pěkné, v dubnu chladné a suché počasí. 9.-10. května nastalo ochlazení. Napadlo 50 cm sněhu, který se až v následujícím týdnu rozpustil. Byla to pěkná podívaná, když stromy obalené sněhem zdobily růžové jabloňové květy. 10. května v neděli byl pohřeb † Richarda Korčáka ze Suchdola. Zdejší provizor jel na pohřeb na saních a také rakev s nebožtíkem do kostela byla vezena na saních. Zbytek května byl pěkný.
  V sobotu 31. května byla vyhlášena peněžní reforma, do 5.000 Kčs 1:5, a nad 5.000 Kčs 1:50, současně s peněžní reformou byly zrušeny lístky na potraviny a šatenky. Přiděly masa sníženy na 0,50 kg na týden.
  V noci z 9. na 10. dubna byla odstraněna socha T. G. Masaryka v Prostějově, který stával před radnicí. Po dva dny bylo náměstí i v noci plno lidí protestujících proti tajnému odstranění sochy presidenta osvoboditele.
  1. března zemřel předseda rady ministrů SSSR generalisimus Josef Visarionovič Stalin.
  14.3.1953 zemřel náhle a neočekávaně třetí president ČSR Klement Gottwald 21.3.1953 ve Vladislavském sále na hradě pražském byl zvolen čtvrtým prezidentem ČSR Antonín Zápotocký.
 
Sňatků   30
Pokřtěných   36
Zemřelých   41

  ONV v Litovli nepovolil konání prosebného průvodu v den sv. Marka 25.4.1953.


 
Léta Páně 1954

  Tento rok vyhlásil sv. Otec Pius XII. Rokem mariánským a obdařil ho plnomocnými odpustky na památku 100 výročí zjevení P. Marie v Lurdech.
 
  Při volbách do místního národního výboru byli zvoleni:
 
1. Jelínek Josef, Klárky
2. Trunda Josef, Suchdol 35
3. Milar Vincenc, Suchdol - Klárky
4. Pleska Jan, Suchdol 55
5. Burget Hubert, Labutice 26
6. Valenta Bohumil, Suchdol 81
7. Šustr Jaroslav, Jednov 30
8. Hubáček Josef, řídící učitel, Jednov
9. Přikryl František, Jednov.

  Předsedou MNV byl zvolen bývalý člen Orla Pleska Jan ze Suchdola.
  Tajemníkem MNV Burget Hubert z Labutic.
 
  Na velké pouti kázal P. Jiří Suchánek, kaplan z Bouzova. Odpoledne kázal P. Bohumír Konečník, zdejší bývalý kaplan, t. č. farář Dolní Studénky, okr. Šumperk. Na Malé poutí kázal P. František Vičar, profesor, t. č. kaplan z Opavy. Na Porciunkuli kázal P. Alois Havel, katecheta z Přerova, odpoledne P. Jiljí Nerychel, administrátor z Konice.
V tomto roce byly zrušeny poplatky z lavic v kostele, je to spravedlivější.

Sňatků   17
Pokřtěných   50
Pohřbů   23


 
Léta Páně 1955

  17. ledna se přehnala nad zdejším krajem silná vichřice, která brala tašky ze střechy a vyvracela stromy. Také na našem kostele způsobila škodu. Nejen, že odnesla několik stovek tašek, bobrovek, ale odnesla i hřebenáče až na silnici. Farní úřad hlásil způsobenou škodu pojišťovně, která ji uhradila obnosem 5.829 Kčs, ačkoliv oprava střechy stála víc. Také v lesích způsobila vichřice veliké škody. Silné stromy vyvracela i s kořeny nebo je lámala jako zápalky, zvláště u cesty vedoucí do Seče bylo mnoho vývratů.
  12. března jsme si připomenuli výročí korunovace sv. Otce Pia XII.
  Poutě byli četně navštíveny, jako minulá léta na poutích kázali: na Velké P. Jiří Suchánek, kaplan z Bouzova, na Malé P. František Vičar, kaplan z Opavy, na „Porciunkuli“ P. Alois Havel, katecheta z Přerova, na zářijovou P. Albín Odrážka, farář z Bohuslavic u Konice.
  Tradiční pouť do Křtin byla povolena ONV v Boskovicích pod podmínkou, že průvod osobně povede duchovní správce v den 17.5.
 
Sňatků   14
Pokřtěných   48
Zemřelých   26





>>>
Přejít na další kapitolu kroniky:
Kronika 1956-1958