Kronika 1956 - 1958

  Léta Páně 1956

  2. března jsme slavili životní jubileum sv. Otce Pia XII., který se dožil 80 let.
  1. března byly vichřicí strženy plechové kryty římsy na kostele. Pojišťovna tuto živelní škodu likvidovala a stanovila náhradu 1.187 Kčs.
  ONV Litovel povolil konání průvodu Božího Těla s tím upozorněním, že konání průvodu se nehlásí, nýbrž nutno žádat o jeho povolení.
  Zděné zábradlí před farou se zřítilo, vlivem kořenů starých lip, které schodiště mezi kameny prorůstaly a tak je narušovaly. Přiložený snímek zároveň ukazuje, jak vypadalo průčelí fary se starými lípami a pěti javory, i se starými okny ve faře se železnými mřížemi. Oprava schodiště mimo jiné výdaje stála 4.739,41 Kčs. Opravu provedl i s dodáním materiálu OSP Litovel, pobočka Konice.
  V letních měsících provedl tentýž stavební podnik nátěr kostelní věže. Protože tenkrát neměl pro své dělníky práci, poslal jich podnik do Jednova 5 z různých řemesel, i kamnáře, takže když 2 dělníci pracovali, tři se na ně ze země dívali a pokřikovali. Pak chtěli ze nátěr 18.043,20 Kčs. Po dlouhém jednání, které se protáhlo až do prosince, opravili fakturu na 11.563,20 Kčs, stejně to bylo mnoho peněz za vykonanou práci.

  22.12.1956 byl nucen farní úřad předat správu místního farního a koncesního hřbitova MNV v Suchdole za přítomnosti provizora Karla Hradilíka, Vincence Kýra, hrobníka, Huberta Burgeta, tajemníka MNV Suchdol, Františka Přikryla, člena MNV z Jednova a ONV Vojtěcha Němečka.
  Předána márnice, pohřební vůz pro koňský potah, 2 máry pro dospělé, 2 máry pro děti, 1 pitevní stůl s mramorovou deskou, 1 stůl obyčejný, 2 židle, pro účely hřbitovní správy plán hřbitova z roku 1944 a z roku 1956, hřbitovní řád z 6.3.1945, kniha pohřbených a zaplacených poplatků od r. 1948. Rovněž bylo předáno 60 pytlů černé a bílé mramorové drti pro opravy hřbitovní zdi. Vlastnické právo zůstává nezměněno. MNV se zavazuje, že bude pečovat o to, aby se na hřbitově šetřilo všech úředních nařízení, byl zachováván náležitý pořádek, hřbitovní cesty byly v dobrém stavu a zamezovat všemu, co by se nesrovnávalo s charakterem hřbitova a jeho pietními požadavky.
 
Sňatků   23
Pokřtěných   47
Pohřbených   22

  Na podzim v roce 1956 došlo v Maďarsku ke kontrarevoluci. Kardinál Minzenty se uchýlil na americký konzulát.


 
Léta Páně 1957
 
  V měsíci únoru byl vyzván farní úřad děkanským úřadem v Litovli, aby děkanskému úřadu nahlásil všechny kněze kazatele, celebranty a zpovědníky, kteří budou v tomto roce vypomáhat při poutích v suchdolském kostele, tyto údaje děkan potřebuje pro KNV v Olomouci a ONV v Litovli.
  Obřady v sv. týdne se už letos konaly podle nového „Ordo Hebdomadal“.
  U arcibiskupské konsistoře zřízen „svépomocný fond“ pro nesoběstačné farní úřady, zvláště v pohraničí. Každý farní úřad, který má přebytek z „řádného hospodaření“, má poslat po kalendářním roce 10% arcib. konsistoři.
  Pouť do Křtin (procesí) byla povolena ONV v Boskovicích, ale tentýž ONV nepovolil na svatodušní pondělí procesí z Lipové do Jednova. Občané šli v procesí bez povolení.
  Začátkem roku ujal se řízení věcí církevních na ONV v Litovli po OCT Oldřichu Kubíčkovi bývalý člen STB v Olomouci Josef Pavlíček. Jednal povýšeně a byrokraticky s kněžími, svolil na hlavní pouť vypomáhat jen P. Bohumilu Nerychelovi, admin. v Konici, a P. Františku Škodovi, faráři v Brodku u Konice. Nepovolil zpovídat a sloužit mši sv. P. Josefu Klosovi, faráři ze Stražiska, a P. Jindřichu Jurníkovi, admin. z Kunovic.
  V letoším roce bylo zasazeno 6 nových oken na přední straně fary a ze strany od Hrochova odstraněny mříže z oken.

  Zdejší provizor Karel Hradilík byl v měsíci březnu 2x vyslýchán pracovníky Státní bezpečnosti v Prostějově v Havlíčkově ulici. Jednou 10 hodin (od 9 hod. do 19 hod.) a podruhé 2 hodiny. Byly mu kladeny za vinu nepravdivé věci a teprve po několika hodinách řekli, proč mne vlastně k výslechu volali, týkalo se to výpomoci kněží při poutích, kteří neměli státního souhlasu k vykonávání kněžských funkcí. Týkalo se to hlavně redemptoristů a salesiánů. Vyhrožovali, že mohu dostat až 2 roky internace. Budu-li však s nimi spolupracovat, že všechno založí do šuplíku. Provizor samozřejmě odmítl, proto proti sobě poštval příslušníky Státní bezpečnosti. 8. října 1957 byl lidovým soudem v Konici odsouzen na 7 měsíců nepodmíněně. Provisor se odvolal ke Krajskému soudu v Olomouci. Než však mohl být provizor souzen, zemřel 13. listopadu 1957 prezident ČSR Antonín Zápotocký. 19. listopadu 1957 byl zvolen novým prezidentem ČSR první tajemník ústředního výboru KSČ Antonín Novotný, ten po svém zvolení vyhlásil amnestii, pod kterou spadá i případ provizora, takže bylo zrušeno jeho trestní stíhání. Jak a z čeho byl zdejší provizor obžalován, je zjevné z příslušných dokladů.

  1. září 1957 odešel řídící učitel Oldřich Dobšík do brněnského kraje, na jeho místo nastoupil učitel Šich František. Řídícím učitelem se stal Miroslav Pospíšil, učitel v Jednově.
  Místní organizace KSČ má 35 organizovaných členů, Sokol má 51 členů, 6. srpna se konala ustavující schůze JZD (Jednotného zemědělského družstva), jeho předsedou se stal Josef Trunda ze Suchdola.
  V neděli 19. května byly volby do místních národních výborů. Voliči měli volby velmi usnadněny. Převzali ve volební místnosti kandidátní listiny a vložili je do urny.
  4. října byla vpuštěna první umělá sovětská družice země, zvaná „Sputnik“, která do konce roku obletěla zeměkouli 1348 krát.
 
Sňatků   12
Pokřtěných   42
Pohřbených   32


 
Léta Páně 1958

  Letos 11.2. uplynulo 100 let od zjevení Panny Marie v Lurdech.

  20. února vzrušila obec Lipovou a celou farnost i s okolím smutná zpráva o náhlém úmrtí dvou starých sourozenců, 84-letého svobodného Josefa Šebely a jeho 70-leté svobodné sestry Johany Šebelové, oba zemřeli náhle v noci asi 12. února, ačkoliv bydleli v domku č. 47, v jehož druhé polovici byli sousedi, mladí manželé, nikdo se o ně nestaral, chodili si totiž ještě sami nakupovat. Nikdo si nepovšiml, že asi 10 dní z domu nevycházejí. Až asi 20. února nesli jim děti zabíjačku. Tloukly na dveře, ale nikdo jim neotevřel. Teprve nyní si sousedé uvědomili, že je už dlouho neviděli vycházet k nákupu. Násilím otevřeli dveře od pokoje a naskytl se jim hrozný obraz. Oba leželi na jedné posteli mrtvi a mezi nimi 2 vrčící a štěkající psi s malými štěňaty. Protože měli hlad a nikdo jim jídlo nedával, pustili se do svých pánů. Ohlodali jim všechno maso z tváří, nos i uši, prohryzali se až k srdci a k plícím. Přivolaný člen SNB musel dospělé psy odstřelit, aby se lékař MuDr. Matoušek vůbec mohl přiblížit. Jejich pohřeb za malé účasti občanů byl 22. února.

  Podle nařízení ONV je nutné, aby OCT dal státní souhlas těm osobám, které povedou májové pobožnosti v jednotlivých kaplích přifařených obcí.
  Průvod Božího Těla povolen jen mimo silnici po polní cestě. Pouť do Křtin povolena, ale nepovolen průvod ve svatodušní pondělí před večerem z obce Lipová do Jednova. Občané nedbali příkazu a šli průvodem s hudbou bez povolení. Asi 400 osob.
  ONV zakázal konat sbírky po domech na hodovou mši sv. V Seči povalen kříž po autohavárii. Náklad činil 3.508,03 Kčs. Pojišťovna z toho uhradila 1.500,- Kčs.
  Ve čtvrtek 9. října o 3.20 hod. zemřel v Castel Gandolfo u Říma sv. Otec Pius XII. ve věku 82 let. Rodným jménem se jmenoval Eugen Pacelli, nar. 2.3.1876 v Říme, kde byl také vysvěcen na kněze. Studoval na gregoriánské univerzitě, zde dostal doktorát theologie, filosofie a práv. Pak pracoval ve vatikánském státním sekretariátu, v r. 1917 se stal nunciem v Mnichově, když byl téhož roku vysvěcen na biskupa a v r. 1926 byl jmenován apoštolským nunciem v Berlíně. V r. 1930 byl jmenován kardinálem a vedoucím vatikánského sekretariátu. V r. 1939 2. března v den svých 63 narozenin byl zvolen papežem a 12.3. slavnostně korunován. Za svého pontifikátu vydal encykliku o tajemném těle Kristově, v r. 1947 o posvátné liturgii, v r. 1950 vyhlásil dogma o Nanebevzetí Bl. Panny Marie, v r. 1954 prohlásil za mariánský jubilejní rok, v r. 1955 ustanovil svátek P. Marie Královny. Z jeho příkazu vyšel nový překlad žalmů, určil nový pořádek eucharistického postu, zjednodušil rubriky breviáře a vydal novou úpravu liturgie sv. týdne.

  V úterý 28. října 1958 odpoledne byl v konkláve kardinálského sboru zvolen za viditelnou hlavu naší sv. římskokatolické církve kardinál Angelo Gizepe Roncalli, patriarcha benátský, který po zvolení přijal jméno Jan XXIII. Nově zvolený sv. Otec narodil se 25.11.1881 jako syn zemědělského dělníka v Sotto il Monte v diecézi Bergano v sever. Itálii. 10 srpna 1904 byl vysvěcen na kněze. Stal se profesorem církevních dějin a apologetiky v Bergamském semináři. Od r. 1921 působil v kongregaci de Propaganda tide. V r. 1924 byl jmenován profesorem círk. dějin v lateránském semináři. Na biskupa byl vysvěcen 19.3.1925 jako titulární arcibiskup v Aeropoli, provincie Palestínské, a téhož roku se stal apoštolským vizitátorem v Bulharsku. V letech 1934 - 1944 řídil apoštolskou delegaturu v Istanbulu a Athénách. Od prosince 1944 do března 1953 byl apoštolským nunciem v Paříži. Za svoji diplomatickou činnost ve Francii byl francouzským presidentem Vinc. Auriolem vyznamenán velkokřížem čestné legie. Kardinálem byl jmenován 12.1.1953 a dne 15. ledna 1953 se stal patriarchou a arcibiskupem benátským. 4.11. byl slavnostně korunován za hlavu římskokatolické církve.

  Objednávku zvonů z Modřic, závod Česká u Brna, KNV Olomouc zamítl jako zcela zbytečnou věc.
  Na poutích kázali: na Velké P. Josef Švéda, kaplan z Konice, na Malé P. Jiří Suchánek, kaplan z Bouzova, na “Porciunkule“ P. Frant. Vičar, kaplan z Opavy, a zářijovou pouť P. František Sečkář, admin. z Bílé Lhoty, a P. Josef Musil, víceděkan z Luké.
 
Sňatků   11
Křtů   38
Pohřbů   17



>>>
Přejít na další kapitolu kroniky:
Kronika 1959 - 1963